Lamborghini Huracan Evo Spyder RWD: uživanje sa 610 KS i stražnjim pogonom (3,5 s, 324 km/h)

Manje je više, poznato je pravilo u konstruiranju, po kojem je Lamborghini, za predstojeće ljeto, pripremio Lamborghini Huracan Evo Spyder RWD…

Riječ je o topless verziji Top Gun modela iz Sant’Agata Bolognese, koji je 2014. zamijenio model Gallardo. Model Spyder prvi je put stigao na proljeće 2019. u sklopu redizajnirane verzije, koja je dobila oznaku Evo.

Pokreće se visokoturažnim atmosferskim benzincem s direktnim ubrizgavanjem 5.2 V10, snage 610 KS, kakav pokreće i Audi R8. Motor postavljan uzdužno ispred stražnje pogonske osi (dakle u sredini) izvorno pokreće prednje i stražnje kotače, po koncepciji quattro.

Takva koncepcija pruža bolje prianjanje i veću stabilnost, ali povećava masu, mehaničke otpore i potrošnju goriva te smanjuje užitak vožnje, premda je snaga povećana na 640 KS. Stoga je talijansko-njemački tim osmislio, za ljeto 2020., verziju samo sa stražnjim pogonom RWD (Rear Wheel Drive).

Kako bi se osigurala dinamička stabilnost u graničnim uvjetima i obuzdala tendencija preusmjeravanja (oversteer), nekontroliranog proklizavanja stražnjeg dijela ugrađen je sustav P-TCS (Performanse Traction Control System). Istodobno je snaga smanjena na 610 KS, koliko je imao osnovni model

Taj sustav omogućava kontrolirano pogonsko proklizavanje (dozirano driftanje) uz izvrsne performanse i tisuću užitaka u vožnji. Uzbudljiv roadster, slavne talijanske marke Lamborghini, sa stražnjim pogonom ima masu 1509 kg, 30 kg manje mase od verzije 4×4.

To mu omogućava ubrzanje do stotke za 3,5 s i najveću brzinu od 324 km/h. Cijena? Prava sitnica – 175.838 eura plus davanja!


Komentari

loading...