SPORTSKA LEGENDA

Lamborghini Miura, kultni supersportski auto iz 1971., prodaje se za 2,2 milijuna dolara

Lamborghini Miura (1966. – 1973.), prvi suvremeni supersportaš, pokretao se motorom 4.0 V12, snage 350 do 385 KS, do stotke je ubrzavao za 6,7 do 6,0 s i jurio 274 do 295 km/h…

Vjerujemo da ćete se složiti s nama: Lamborghini Miura je najbolji superautomobil ikada. Plod je to suradnje dva genijalna dizajnera (Gandini i Giugiaro), ne računajući sigurno estetsko vodstvo kojeg je imao iskusni Nuccio Bertone, u čijem se studiju sve događalo i čijim je prezimenom automobil potpisan.

Rijetka varijanta ovog vozila, P400 SV Speciale, nakon gotovo 50 godina, traži novog vlasnika. Ovaj je model u potpunosti restauriran, a krasi ga i činjenica da je jedan od samo 150 proizvedenih (ukupno je proizvedeno 764 primjeraka Miura automobila).

Posebna je inačica nastala na kraju životnog vijeka ove linije, za svoje posebne, VIP klijente. Jacques Dembiermont bio je među prvim kupcima modela. Čim je najavljen ažurirani model SV, dao je narudžbu za jedan, ali uz određene odredbe. Lamborghini je za svog vjernog klijenta izradio ovu Miura P400 SV Speciale, šasiju 4878, koja je sadržavala motor koji je imao dva važna mehanička atributa koja se dijele s eksperimentalnim modelom Miura Jota Boba Wallacea – podmazivanje suhog korita i ZF diferencijal s ograničenim proklizavanjem.

Završen u svibnju 1971. i završen u briljantnoj Oro Metallizzato (Gold Metallic) boji, SV je ostao u rukama svog izvornog vlasnika više od deset godina. Nakon privremenih vlasnika na jugu Francuske, Norveške i Engleske, Miura je prodana trenutnom skrbniku.

Tijekom njegovog vlasništva SV su u potpunosti obnovila dva vodeća talijanska stručnjaka – Carrozzeria Autosport i Top Motors – i od tada je stavljen na upotrebu u duhu prvobitnog vlasnika, križajući UK i Europu neupitnim brzinama i sudjelujući u Tour Auto.

Ova izuzetna Miura ima bogatu, fascinantnu povijest, neusporedive mehaničke specifikacije, izvanrednu dokumentaciju i snažne veze sa zloglasnom Jotom. Jednostavno rečeno, SV Speciale Jacquesa Dembiermonta jedan je od najneobičnijih Lamborghinija svih vremena.

Prema navodima, stručnjaci pretpostavljaju da će prvi ovaj automobil lako dosegnuti minimalnu cijenu od 2,2 milijuna dolara.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin