NESTVARNA NADMORSKA VISINA

Lamborghini Urus osvojio Indiju i najviši prometni pravac na svijetu

-

Urus se sad može pohvaliti kao model koji je odradio vožnju na najvišoj prometnoj cesti na svijetu, na vrhu prijevoja Umling La u indijskoj regiji Ladakh u Jammuu i Kašmiru, koja se nalazi na 5.882 metara nadmorske visine.

Prometnica izgrađena od strane Organizacije graničnih cesta (BRO), Umling La Pass je izvanredan inženjerski podvig koji je BRO izveo u vremenskim uvjetima gdje se minimalna temperatura kreće u rasponu od -20 stupnjeva do -10 stupnjeva. S iznimno malom gustoćom zraka, nepredvidljivi cestovni teren kombinira šljunčane, grube i betonske površine sa brzinom vjetra koja varira od 40-80 km/h, što ovu dionicu čini jednom od najizazovnijih i najtežih cesta za osvajanje.

Ovom veličanstvenom cestom sa svojim nevjerojatnim zavojima, dvaput je uspješno odradio Lamborghini Urus 8. i 9. listopada 2021. V8 motor s dvostrukim turbopunjačem pokazao je svoje sposobnosti u izazovnom ambijentu najviše ceste na svijetu za vožnju.

Gospodin Sharad Agarwal, voditelj Lamborghini Indije, rekao je: „Ovo je ponosan trenutak za Lamborghini jer Urus osvaja vrhunac puta na velikoj nadmorskoj visini preko prijevoja Umling La. Želim čestitati Organizaciji graničnih cesta (BRO) i njezinu timu na njihovom izvanrednom postignuću. Kad smo stigli do Umling La Pass, čak je i samo stajanje 30 minuta bilo izuzetno teško, a kako je ekipa dovršila cestu u takvim ekstremnim vremenskim uvjetima teško je uopće zamisliti. Tijekom 87,5 km duge vožnje od Hanlea do Umling La, Urus je sjajno prolazio sve avanture ispred sebe u Terra i Sport programu vožnje, na cesti koja se nalazi više od baznog kampa Mount Everesta.”

Podsjetimo, Urus je SUV snage 650 kS i 850 Nm okretnog momenta, ubrzava do 100 km/h za 3,6 sekundi i postiže najveću brzinu od 305 km/h. Lamborghinijeva ekspedicija održana je u partnerstvu s Autocar India i BRO.

Foto: Lamborghini

Autor