PREMIJERA

Lamborghini Urus SE (2024.), prvi put u plug-in hibridnoj varijanti i s čak 800 KS!

Novi dizajn, 800 KS, preko 60 km dometa u električnom načinu rada, s najboljim performansama u klasi i najvećom brzinom u svojoj kategoriji, to je Urus SE!

Lamborghini otvara novo poglavlje u povijesti s Urusom SE, prvom hibridnom plug-in verzijom Lamborghini Super SUV-a, predstavljenom na Volkswagen Group Media Night uoči službene javne premijera na sajmu Auto China Beijing 2024. 25. travnja u 11 ujutro po lokalnom vremenu. S novim dizajnom, optimiziranom aerodinamikom, ugrađenom tehnologijom bez presedana i hibridnim pogonskim sklopom od 800 KS, PHEV verzija je barem tako kažu Talijani bolja od Urusa S u pogledu udobnosti, performansi, učinkovitosti, emisija i užitka u vožnji. Zahvaljujući “dvama srcima”, toplinskim i električnim, vrijednosti okretnog momenta i snage najveće su ikada, što SE izvedbi daje jedinstveno mjesto u super sportskoj SUV kategoriji i može se pohvaliti smanjenjem emisija od 80%.

“S Urusom smo promijenili paradigme SUV svijeta, uvodeći novi segment,” komentirao je Stephan Winkelmann, predsjednik i izvršni direktor Lamborghinija. “U samo nekoliko godina, Urus je postao bestseler naše marke, omogućivši Lamborghiniju da privuče nove kupce i ojača svoju poziciju na najvažnijim tržištima. S Urusom SE napravili smo još jedan korak prema budućnosti u skladu s našom strategijom Direzione Cor Tauri, napredujući s elektrifikacijom asortimana i putem prema dekarbonizaciji koji je započeo uvođenjem super sportskog automobila Revuelto u ožujku 2023. .”

Foto: Lamborghini

Urus SE nudi drugačije iskustvo vožnje zahvaljujući plug-in hibridnom sustavu, koji pomaže poboljšati performanse i dinamiku vozila na bilo kojoj površini i u svim uvjetima: više okretnog momenta i snage pri bilo kojem broju okretaja u minuti osigurano je putem inovativnih tehničkih rješenja poput uvođenja električnog sustava vektoriranja zakretnog momenta između dviju osovina i elektroničkog stražnjeg diferencijala.

Foto: Lamborghini

“Temeljna misija projekta bila je jasna: ponuditi vrhunsku izvedbu u kombinaciji s beskompromisnim karakterom tipičnim za Lamborghinijev DNK,” komentirao je glavni tehnički direktor, dr. Ing. Rouven Mohr. “Urus SE pozicioniran je na vrhu svoje klase u smislu zabave za vožnju i dinamike vožnje. To je vozilo koje skladno kombinira različite kvalitete: apsolutnu udobnost i istovremeno performanse i zabavu u vožnji, osiguravajući iskustvo kao nijedno drugo.”

Twin-turbo 4.0 V8 motor je projektiran da radi u optimalnoj sinergiji s električnim pogonskim sklopom. Razvija 620 KS snage (456 kW) i 800 Nm pogonskog momenta; jedinica za izgaranje kombinirana je s električnim pogonskim sklopom koji daje 192 KS (141 kW) i 483 Nm okretnog momenta. U pružanju maksimalne snage, glavni fokus bio je na strategiji kalibracije između ICE i e-motora, dostižući ukupnu snagu od 800 KS kako bi se osigurala optimalna krivulja snage u svakom načinu vožnje i na svakoj površini. Litij-ionska baterija od 25,9 kWh nalazi se ispod poda prtljažnika i iznad elektronički kontroliranog stražnjeg diferencijala.

Sinkroni elektromotor s trajnim magnetom smješten unutar 8-stupanjskog automatskog mjenjača može djelovati kao pojačanje za V8 motor s unutarnjim izgaranjem, ali i kao vučni element, čineći Urus SE 100% električnim vozilom s “4WD” pogonom sposobnim prijeći više od 60 km u EV način rada i na struju vozeći do 130 km/h.

Foto: Lamborghini

Urus SE nudi veći okretni moment i snagu pri bilo kojem broju okretaja u minuti ili uvjetima vožnje. Sustav razvija ukupnu izlaznu snagu od 800 KS (588 kW) pri 6000 o/min i ukupni okretni moment od 950 Nm već dostupan pri 1750 o/min i do 5750 o/min, osiguravajući najbolje performanse u klasi iz svakog kuta. To je također zahvaljujući dodatno poboljšanom omjeru težine i snage: 3,13 kg/CV (u usporedbi s 3,3 u Urusu S). Urus SE od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 3,4 sekunde (Urus S: 3,5) i od 0 do 200 km/h za samo 11,2 sekunde, postižući najveću brzinu od 312 km/h ( Urus S: 305 km/h). Ove brojke čine SE najsnažnijim Urusom ikad i najbržim serijskim automobilom u segmentu, postavljajući novi standard u kategoriji Super SUV vozila.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo