PREDSJEDNIK U OBILASKU

Lancia Flaminia glavna zvijezda na proslavi Talijanske Republike

Lancia Flaminia

Nakon dvije godine izbivanja, u Rimu je obilježena godišnjica Talijanske Republike u čast njenog osnivanja 1946.

Svečanost je odavanje počasti Talijanskoj Republici, njezinim vrijednostima i onim simbolima povijesti, ljepote i kulture koji su učinili Italiju poznat u cijelom svijetu.

Prema tradiciji, Lancia Flaminia ispratila je predsjednika Talijanske Republike na otvaranju mimohoda kroz neka od kultnih rimskih mjesta i duž Via dei Fori Imperiali.

Predsjednička Lancia Flaminia je od 1961. službeni automobil predsjednika Talijanske Republike i veleposlanik Italije u svijetu. Koristi se u rijetkim prilikama poput ceremonije 2. lipnja ili predsjedničke inauguracije u palači Quirinale, a također je pratio političare, šefove država i suverene poput kraljice Elizabete II i predsjednika Sjedinjenih Država Johna Fitzgeralda Kennedyja.

Predstavljena na sajmu automobila u Ženevi 1957. s 2,5-litrenim V6 motorom, Lancia Flaminia imala je težak zadatak zamijeniti Aureliu i ubrzo je proizvedena u raznim posebnim verzijama. Jedan od njih proizveden je 1961. s mekim krovom Pinin Farina i nazvan “335”, naziv koji se odnosio na dugi međuosovinski razmak vozila u centimetrima. Tadašnji predsjednik Talijanske Republike Giovanni Gronchi prvi ga je izabrao za svoje službeno vozilo. Zatim su napravljena još četiri modela i, slijedeći dobro uhodanu tradiciju, svaki s imenom rasnog konja iz Scuderie del Quirinale (Ergele Quirinal): Belfiore, Belmonte, Belvedere i Belsito.

Obojena u ponoćno plavo, sva vozila sadrže crne Connolly kožne presvlake za sjedala, interfonski sustav za komunikaciju s vozačem, 5 stražnjih sjedala i dva dodatna preklopiva sjedala. Obnovljena 2001. godine, dva modela pripadaju Scuderie del Quirinale (Quirinal Stables): Belfiore i Belvedere. Belsito se može vidjeti u Povijesnom muzeju vojnih vozila u Rimu, a Belmonte je izložen u Muzeju automobila u Torinu od 2001. godine.

Foto: Lancia

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo