SIGURAN I NAPREDAN

Lexus RX (2023.) na Euro NCAP testiranju potvrdio 5 zvijezdica!

-

Japanski premium brend pazi na svaki detalj, stoga njegova vrhunska ocjena u pogledu sigurnosti ne iznenađuje…

Svaki put kad sjednete za volan, potpuno novi Lexus RX brine o vašoj sigurnosti. Neprestano provjerava promet oko vas i cestu ispred vas, na oprezu zbog mogućih rizika od nesreća. Kada detektira opasnost, upozorit će vas i, ako je potrebno, prilagoditi brzinu, upravljanje i kočenje kako bi vam pomogao da izbjegnete nesreću – ili ublažiti posljedice ako do sudara ipak dođe.

Raspon i mogućnosti njegovih sigurnosnih značajki i značajki pomoći u vožnji veći su nego ikad prije, zahvaljujući posljednjoj generaciji Lexus Safety System +, paketu koji dolazi kao standard na svakom modelu RX.

Kvaliteta ovih tehnoloških napredaka pomogla je osigurati ocjenu od pet zvjezdica za novi RX u neovisnom, rigoroznom sigurnosnom testiranju i programu procjene koji provodi Euro NCAP. Kombiniraju se s temeljnom snagom konstrukcije automobila i njegovom sposobnošću da zaštiti vozača, putnike i pješake u slučaju nesreće. Rezultati testa pokazuju ukupne rezultate od 90% za zaštitu odraslih putnika; 87% za djecu; 89% za ranjive sudionike u prometu; i 91% za performanse značajki sigurnosne pomoći.

Automobilski sustav za predviđanje sudara (PCS) sada koristi kombinaciju radara i kamere kako bi dobio širi raspon detekcije i prepoznao više vrsta opasnosti. Na primjer, kada skrećete lijevo ili desno na raskrižju, može otkriti opasnost od direktnog sudara s nadolazećim prometom i pješacima koji prelaze. Vrijeme odziva je ubrzano i uvedena je pomoć pri upravljanju u nuždi (ESA) s aktivnom podrškom, koja trenutačno pruža pomoć pri upravljanju i kočenju kako bi automobil ostao stabilan i unutar prometne trake ako iznenada skrenete kako biste izbjegli prepreku.

PCS može otkriti iznenadnu, nenamjernu upotrebu gasa pri kretanju malim brzinama i spriječiti potencijalno opasno ubrzanje. Blind Spot Monitor (BSM) i Rear Cross Traffic Alert s automatskim kočenjem (RCTA) podržavaju sigurno pretjecanje i manevriranje, dok Front Cross Traffic Alert (FCTA), dio opcije proširenog paketa sigurnosti, upozorava na približavanje vozila s bilo koje strane na križanja s lošom vidljivošću. Monitor mrtvog kuta također igra ulogu u funkciji pomoći pri sigurnom izlasku (SEA) za sustav otvaranja vrata automobila e-Latch, koji sprječava nenamjerno otvaranje vrata na putanju vozila koja dolaze sa stražnje strane.

Novi RX očekuje se tijekom veljače i u Hrvatskoj.

Foto: Lexus

 

Autor