NAJBOLJI...

Lexus RZ osvojio nagradu za zeleni auto godine u Francuskoj!

Foto: Lexus

RZ 450e je Lexus prvo baterijsko električno vozilo na namjenskoj platformi. Magazin Auto Moto odabrao ga je u kategoriji “najbolji dekarbonizirani automobil godine”

Crossover Lexus RZ 450e osvojio je zlatnu nagradu za zeleni automobil godine na Grand Prix Auto Moto 2023. u Francuskoj. Ocjenjivački sud, urednički tim vodećeg časopisa Auto Moto, prepoznao je RZ kao “najbolji dekarbonizirani automobil godine”. Kriteriji ocjenjivanja uključivali su troškove kupnje i vlasništva, praktičnost i užitak u vožnji. Pehar je uručen Martinu Millotu, voditelju marketinškog odjela Lexusa Francuska, na svečanosti u Parizu.

RZ 450e je prvi Lexusov model posebno razvijen kao potpuno električno vozilo. Njegov cilj je pružiti ne samo vožnju bez emisija, već i iskoristiti puni potencijal električnih vozila za ponovno osmišljavanje iskustva vožnje, vjerno Lexus Electrified filozofiji.

RZ je također prvi model koji ima koristi od Lexusovih novih, kompaktnih e-osovina. Oni rade, sprijeda i straga, u kombinaciji s novim DIRECT4 inteligentnim sustavom pogona na sve kotače. Ova ekskluzivna Lexusova tehnologija automatski prilagođava raspodjelu pogonske sile između prednjeg i stražnjeg dijela u skladu s uvjetima vožnje, što također poboljšava energetsku učinkovitost.

Uz prednosti DIRECT4, RZ-ova namjenska EV platforma nudi optimalnu upravljivost i odziv zahvaljujući izvrsnoj krutosti, niskom težištu i dugom međuosovinskom razmaku. Snažna litij-ionska baterija integrirana je u šasiju ispod poda kabine.

RZ-ov potpuno električni pogonski sklop i namjenska platforma omogućuju nove slobode dizajna. Vozilo se izdvaja iz gomile zbog svog prepoznatljivog vanjskog dizajna, dok je unutrašnjost jasan i otvoren prostor, istovremeno jednostavan i luksuzan, izražavajući Lexusovo Omotenashi gostoprimstvo i Takumi majstorstvo.

Autor

Preporučeni sadržaj