ELEKTRIČNI LEXUS

Lexus UX 300 E prvi je Lexus pogonjen na struju

-

U Kini je predstavljen prvi potpuno električni Lexus u crossover inačici naziva UX 300 E…

Još od predstavljanja revolucionarnog SUV modela RX 400h 2005. godine, Lexus je bio pionir u tehnologiji elektrifikacije vozila, igrajući vodeću ulogu u ponudi proizvoda koji imaju performanse i ekološku osvještenost. Na Sajmu automobila u Tokiju 2019. Lexus je predstavio svoju globalnu strategiju za elektrifikaciju, pod nazivom „Lexus Electrified“, koja ima za cilj temeljni skok u performansama vozila, rukovanju, upravljanju i uživanju vozača. Nakon odličnog crossover modela UX250h kojeg smo nedavno imali priliku voziti, na tržište stiže prvi putpuno električni model tvrtke, UX300E.

Konkretno, Lexus Electrified omogućuje integriranu kontrolu pogonskog pogona, upravljanja, ovjesa i kočnica, ostvarujući vrhunski potencijal tehnologije. Ovom tehnologijom možemo upravljati pokretačkom silom kako bismo osigurali idealno držanje vozila u skladu sa svakom voznom situacijom, a Lexus nastoji i dalje pružati ugodna i sigurnija vožnja vozila.

Kao prvi proizvodni model pod Lexusovim elektrificiranim natpisom, potpuno električni UX 300e razvijen je za izvrsne performanse na cesti. Lexusovi inženjeri zadržali su netaknuti prepoznatljivi dizajn i korisne karakteristike UX crossorea, te se usredotočili na mogućnosti za nadogradnju na prednosti performansi jedinstvene za EV-ove.

UX-ov motor koji se krije ispod oznake “300” s visokim snagama pruža prirodni, ali vrlo živahni karakter ubrzanja zahvaljujući ukupnoj kombiniranoj snazi od 150 kW dok su baterije snage 54,3 kWh smještene izravno ispod poda kabine. Potonje pruža nisko težište i raspon vožnje od 400 km (po NEDC mjerenjima). U kombinaciji s najnovijom tehnologijom povezivanja, UX 300e maksimizira prednosti EV-a istovremeno ostvarujući vozačke performanse i praktičnost u jednom paketu.

UX 300e trebao bi započeti prodaju na kineskom i europskom tržištu 2020. godine, a u Japan stiže početkom 2021. godine.

Autor