BRITANSKA MARKA I NOVI POČETAK

Lotus Eletre (2023.), svijet je danas dobio prvi hyper-SUV u potpuno električnom izdanju

-

Želja za transformacijom Lotusa u pravu globalnu marku stigla je do prekretnice…

Potpuno novi i potpuno električni Lotus Eletre je upečatljiv i progresivan hyper-SUV – prvi takav u novoj vrsti čistih električnih SUV modela. Preuzima temeljna načela i Lotusov DNK iz više od 70 godina dizajna i inženjeringa sportskih automobila, razvijajući ih u poželjan potpuno novi životni automobil za sljedeću generaciju kupaca Lotusa.

Do prije dva dana poznat samo po svom Lotus kodnom nazivu, Type 132, Eletre je sad globalno relevantan proizvod, blistava aureola održive mobilnosti za svjetsku publiku. Utjelovljujući emocije, inteligenciju i prestiž, proširuje doseg Lotus imena i renomiranih vozačkih priča koje će doživjeti nova publika, odnosno vlasnici.

Eletre dolazi s pogonom na sva četiri kotača, ima bateriju kapaciteta preko 100 kWh i snagu od 600 KS. Punjač od 350 kW isporučit će domet od 400 km za samo 20 minuta. Ciljani maksimalni WLTP domet vožnje automobila je oko 600 km. Također dolazi sa standardnom mogućnošću prihvaćanja 22 kW AC punjenja što, kad je i gdje je dostupna ta opcija.

Tehnologija uključuje najnapredniji paket aktivne aerodinamike na bilo kojem serijskom SUV-u i inteligentne tehnologije vožnje kao što je prvi na svijetu sustav za detekciju svjetla i rangiranje (LIDAR) u serijskom automobilu.

Eletre je izgrađen na Lotusovoj potpuno novoj i vrlo svestranoj električnoj premium arhitekturi (EPA). Ova platforma se lako može prilagoditi, a to je važno zbog priče o ugradni baterija, a tu pričamo o rasponu od C do E segmenta vozila.

Lotus Eletre od danas je službeno u prodaji na globalnim tržištima, a prve isporuke kupcima počinju 2023. godine u Kini, Velikoj Britaniji i Europi.

Lotus Eletre (target specification)

Snaga i performanse
Snaga (KS) od 600
Baterija (kWh) 100+
Najveća brzina (km/h) 260
0-100km/h (s) ispod 3.0
Maksimalni domet (WLTP) (km)  600

 

Dimenzije (mm)
Duljina 5,103
Širina s retrovizorima (kamerama) 2,135
Širina s retrovizorima (standardnim) 2,231
Visina 1,630
Duljina međuosovoinskog razmaka 3,019

Foto: Lotus

 

Autor