MASERATI KLASIK

Maserati 8CTF: Prisjetimo se fantastičnih američkih pobjeda na utrci Indianapolis 500

-

Maserati je diljem svijeta poznat po dizajnu, eleganciji i performansama,a s tradicijom i povijesti uspjeha na cestama i stazama diljem svijeta, Maseratijeve pobjede postale su sinonim talijanske izvrsnosti…

Dvije uzastopne pobjede zabilježene 30. svibnja 1939. i 30. svibnja 1940. na utrci Indianapolis 500, jednoj od najvažnijih utrka na svijetu, s Warrenom Wilbur Shawom za upravljačem, proslavile su marku diljem Sjedinjenih Američkih Država i diljem svijeta.

Maserati 8CTF

Model 8CTF još je jedan nadahnjujući dizajnerski uradak Ernesta Maseratija, izvorno proizveden 1938. godine uz podršku obitelji Orsi, poduzetnika iz Modene koji su preuzeli tvrtku 1937. Ovaj novi automobil, karakterističan po svom motoru s 8 cilindara izlivenom u jednom komadu zajedno s glavom (otud i naziv „8CTF” ili 8 cilindara „testa fissa” – s fiksnom glavom), obilježio je povratak na stazu, u konkurenciji s drugim europskim proizvođačima.

Automobil koji je pobijedio na utrci Indianapolis 500 1939. i 1940. godine vodio je tim Chicago Boyle Racing Headquarters čiji je vlasnik Michael Joseph „Mike” Boyle. Tako je automobil u utrku ušao kao „Boyleov specijalitet”.

(foto: Maserati)

Nakon prve dvije pobjede, 1941. godine Shaw se činio predodređen za povijesni hat-trick, ali probušena guma spriječila ga je da pobjedi na američkoj utrci treći put zaredom. Godine 1946. nakon početka Drugog svjetskog rata, isti model 8CTF koji je vozio Shaw završio je na trećem mjestu na utrci Indianapolis, ovog puta s Tedom Horneom za upravljačem.

U stopu ga je pratio još jedan 8CTF u kojem je za upravljačem bio Emil Andres. Horne je ponovno osvojio treće mjesto 1947. godine, a 1948. utrku je završio četvrti. Ti iznimno impresivni rezultati potvrđuju zapanjujuću sportsku dugovječnost modela koji je izvorno dizajnirao Erenesto Maserati 1938. godine i koji je ostao u konkurenciji, rangiran pri vrhu, čitavo desetljeće.

(foto: Maserati)

Maseratijev zapanjujuć nastup na utrci Indianapolis bio je temelj za rođenje nove talijanske legende u SAD-u. Toliko je postao prestižan da je 2014. godine Američka udruga za povijesna vozila HVA (eng. Historical Vehicle Association) uvrstila model 8CTF kao prvi neamerički proizvodni automobil u trajni postav arhiva Kongresne biblioteke. Unesena u „Standarde za dokumentaciju o naslijeđu” tajništva unutarnjih poslova, dokumentacija je uvrštena u Registar nacionalnih povijesnih vozila NHVR (eng. National Historic Vehicle Register) i Arhiv američkih inženjerskih i industrijskih postignuća HAER (eng. Historic American Engineering Record).

Osim toga, jedan od triju izrađenih automobila, onaj za čijim je upravljačem Wilbur Shaw osvojio prvo mjesto na utrci Indianapolis 500 1939. i 1940. godine, rekonstruiran je s izvornom karoserijom i izložen u muzeju Indianapolis Speedway Museum.

(foto: Maserati)

Međutim, trkaći uspjeh modela 8CTF nije bio ograničen samo na događanja u tradicionalnim američkim kružnim utrkama jer je taj isti Maserati pobijedio i u drugoj poznatoj utrci, i to brdskoj, Pikes Peak u Koloradu, gdje je 1946. i 1947. njime pobjedu osvojio Luis Unser. Utrka Pikes Peak vozila se uzbrdo na stazi duljine otprilike 20 km, uglavnom po neasfaltiranim podlogama i sa 156 zavoja koji su bili ozbiljan test, kako za vozača tako i za automobil.

Startna linija bila je na 1440 metara iznad razine mora, a završna na 4300 metara. Radi se o izvrsnim rezultatima za jedan izuzetan automobil koji je time dokazao visoku konkurentnost u različitim disciplinama.

Autor