JESTE LI ZNALI?

Mercedes-Benz 240 D, drugi vlasnik, uščuvan, samo 4.600.000 km

Mercedes-Benz Media
-

Solunski taksist Gregorios Sachinidis drži rekord najveće zabilježene pređene kilometraže s jednim automobilom, Mercedes-Benz 240 D iz 1976.

Ako ste nekom prilikom u razdoblju između 1981. i 2004. boravili u Solunu, drugom najvećem grčkom gradu, i ondje se vozili taksijem, postoji mogućnost da ste i ne znajući sudjelovali u obaranju jednog fascinantnog svjetskog rekorda. Naime, ondašnji je taksist Gregorios Sachinidis godine 2004. poklonio (u zamjenu za novu C klasu) Mercedesovom tvorničkom muzeju svoj vjerni Mercedes-Benz 240 D iz 1976., koji je dotad prešao četiri milijuna i šesto tisuća kilometara!

To je najveća zabilježena kilometraža nekog automobila, premda se dobro poznati Amerikanac Irv Gordon svojim Volvom opasno bliži obaranju ovog rekorda. Sachinidis je svoju Miniku kupio u Njemačkoj godine 1981., rabljeni automobil sa 220.000 prijeđenih kilometara, odvezao ga, vjerojatno preko naših krajeva, u Solun i ondje upogonio u cjelodnevnu taksi službu.

Tijekom rada mijenjana su i ugrađena tri tvornički teparirana motora, no vjerni je taksi uz iznimno malo kvarova i poteškoća prevalio rekordnu razdaljinu.

Autor