MERCEDES-BENZ C-KLASA: FACELIFT TREĆE GENERACIJE

Novo poglavlje uspješne priče – snažniji motori s prosječnom potrošnjom goriva smanjenom za impresivnih 31 posto

Mercedes je prošle godine redizajnirao svoj uspješan model C-klasu, a poboljšani model sada dolazi i na naše tržište, te će biti dostupan našim kupcima. C-klasa je najmanja Mercedesova limuzina i za mnoge najatraktivniji model s trokrakom zvijezdom na nosu. Prva generacija C-klase (W202) predstavljena je 1993. godine, te je nasljedila model Mercedes-Benz 190 (W201) predstavljen daleke 1982. godine. Druga generacija C-klase (W203) došla je 2000. godine, a treća generacija C-klase (W204) na tržište je lansirana 2007. godine. U ovom slučaju C-klasa model za 2011. godinu je redizajn (facelift) službeno treće generacije C-klase.

Novooblikovani odbojnik, LED svjetla za dnevnu vožnju s kromiranim ukrasima. Standardna LED svjetla oduševljavaju pri pogledu na stražnji dio

Mercedes nije imao puno posla, jer osnova je bila i više nego solidna, tako da je za redizajn trebalo samo malo zategnuti bore, te dopuniti motore najnovijim ekološkim inačicama kako bi pratio ponudu konkurencije. Nova C-klasa sveobuhvatno je modernizirana te oduševljava kupce izvana i iznutra. Novi oblik karoserije istiću dinamiku i eleganciju, što je upotpunjeno materijalima visoke kvalitete u unutrašnjosti čime se potvrđuje prestižni status Mercedes-Benza.

Visoke standarde dizajna naglašava novooblikovana instrumenta ploča s integriranim zaslonom visoke rezolucije

Od glave do pete, odnosno od prednjeg do stražnjeg kraja, ovaj automobilski bestseler ostavlja odličan dojam kada je u pitanju dizajn. Igra zategnutih linija i velikih površina simbolizira tehnološku nadmoć C-klase. Novooblikovani odbojnik sada krase izraženije i dinamičnije linije. Linije prednjih svjetala i rešetka hladnjaka naglašavaju V oblik te prednjem dijelu daju dominantniji izgled. Bočni usisnici zraka i integrirana vodoravna LED svjetla za dnevnu vožnju s karakterističnim kromiranim ukrasima postavljeni su nisko u prednjem odbojniku te dodatno ističu prodoran izgled i osiguravaju bolju uočljivost, stvarajući dojam da se C-klasa stapa s cestom. Standardna LED svjetla oduševljavaju pri pogledu na stražnji dio.

Svi motori sada imaju oznaku BlueEFFICIENCY. Prosječna potrošnja goriva smanjena je za impresivnih 31 posto

Mercedes C-klasa limuzina nije se promijenila samo izvana. Promjene su se dogodile i u unutrašnjosti. Jednako kao što vanjski izgled ostavlja dojam, tako se i u unutrašnjosti nastavljaju dinamične linije. U ergonomski oblikovan interijer savršeno se uklapaju komforna sjedala koja svim putnicima pružaju udobnost i mnogo prostora za noge i ramena. Visoke standarde dizajna naglašava novooblikovana instrumenta ploča s integriranim zaslonom visoke rezolucije. U unutrašnjosti se upotrebljavaju kvalitetniji materijali koji su pomno odabrani i obrađeni kako bi dodatno naglasili premium karakter nove C-klase. Jednak učinak imaju i ukrasni elementi iznad pretinca za rukavice, izvedeni u aluminiju ili drvu, te trapezni otvori za zrak na sredini i okrugli na vanjskim stranama s pocinčanim rubovima.

U novu C-klasu prvi je put ugrađena nova generacija telematike, koja će postupno biti uvedena i u druge Mercedes-Benzove modele

Središnja konzola ima novooblikovane tipke visokog sjaja za upravljanje novom generacijom komunikacijskih i informacijskih sustava. U kombinaciji s novom generacijom telematike C-klasa nudi i putno računalo sa zaslonom visoke rezolucije, što osigurava prvorazrednu preglednost. Premium karakter u unutrašnjosti dodatno je naglašen novom generacijom upravljača, koja je uvedena s novim CLS-om i sada je dostupna u sportskom Avantgarde paketu opreme za C-klasu. Upravljač s kromiranim srednjim krakom elegantno naglašava sportski ugođaj u C-klasi.

U novu C-klasu prvi je put ugrađena nova generacija telematike, koja će postupno biti uvedena i u druge Mercedes-Benzove modele. Najvažnije značajke novog sustava jesu bolja preglednost, veći zaslon, prijenos telefonskog imenika, prikaz SMS poruka, bežična reprodukcija glazbe putem Bluetootha i USB sučelje sada smješteno u središnji naslon za ruke. Multimedijski sustav COMAND Online prvi put, preko mobilnog uređaja, omogućava pristup internetu. Putem Mercedes-Benz Online usluge može se surfati internetom, a stranice se učitavaju vrlo brzo. Integrirana je i usluga pregleda vremenske prognoze te pretraga destinacija putem Googlea, kao i mogućnost preuzimanja ruta preko Google Maps.

Navigacijski sustav COMAND Online također je poboljšan: omogućen je prikaz 3D navigacijskih karata, putem SD kartice mogu se učitati specifična osobna odredišta, za svako odredište na navigacijskoj mapi mogu se prikazati i četiri alternativna pravca, a jedan je od njih ekonomična ruta. Prvi je put u C-klasi dostupan i navigacijski sustav Becker® MAP PILOT koji se može ugraditi i naknadno. Dostupan je uz sustav Audio 20 CD. Njegove prednosti u odnosu na druge slične sustave jesu mogućnost potpunog integriranja i upravljanja putem središnje kontrole te reprodukcija karte na središnjem displeju, a skriven je u pretincu za rukavice i može se ažurirati putem interneta.

Agilnost je magična riječ u C-klasi. Sustav AGILITY CONTROL, koji je dio standardne opreme, nadopunjuje dinamičnost motora do savršenstva te pruža užitak u vožnji jer se sustav namještanja podvozja automatski prilagođava stanju na cesti. U novoj C-klasi potrošnja goriva u prosjeku je smanjena za impresivnih 31 posto. Od sada svi modeli C-klase sa stražnjim pogonom standardno su opremljeni funkcijom ECO-start-stop. Svi motori sada imaju oznaku BlueEFFICIENCY, što pokazuje da su iznimno učinkoviti kada je riječ o potrošnji goriva. Svi modeli s automatskim mjenjačem, s iznimkom C 300 CDI 4MATIC, od sada dolaze s unaprijeđenim 7-stupanjskim automatskim mjenjačem 7G-TRONIC PLUS. Svi motori opremljeni su direktnim ubrizgavanjem goriva i zadovoljavaju stroge norme Euro 5, čime je osigurana maksimalna efikasnost i zaštita okoliša.

U ponudi su četiri benzinska motora: C 180 BlueEFFICIENCY (115 kW/156 KS), C 200 BlueEFFICIENCY (135 kW/184 KS), C 250 BlueEFFICIENCY (150 kW/204 KS) i C 350 BlueEFFICIENCY (225 kW/306 KS). Benzinski motori u C-klasi limuzini pružaju velik užitak u vožnji uz iznenađujuće malu potrošnju goriva. U usporedbi s prethodnim modelima potrošnja je, uz pomoć BlueEFFICIENCY tehnologija, znatno smanjena – uz istodobno povećanje snage.

C-klasa u ponudi ima i četiri dizelskih motora C 200 CDI BlueEFFICIENCY (100 kW/136 KS), C 220 CDI BlueEFFICIENCY (125 kW/170 KS), C 250 CDI BlueEFFICIENCY (150 kW/204 KS) i C 300 CDI BlueEFFICIENCY (170 kW/231 KS). Najnovija generacija CDI dizelskih motora odlikuje se iznimno niskom potrošnjom goriva. Povećan je pritisak ubrizgavanja goriva, poboljšan je rad motora i optimirana je razina buke. Dosljednom primjenom tehnologije BlueEFFICIENCY, C 220 CDI BlueEFFICIENCY predstavlja primjer efikasne potrošnje goriva u svojoj klasi.

S ukupno 10 novih sustava zaštite i asistenata, počevši od sustava praćenja pozornosti ATTENTION ASSIST do sustava za regulaciju razmaka DISTRONIC PLUS, C-klasa dostiže novu razinu sigurnosti. Sustav asistenata temelji se na najnovijoj tehnologiji radara, kamera i senzora koja pomaže u izbjegavanju najčešćih uzroka nesreća, kao što su vožnja s premalim razmakom od drugoga vozila, umor u vožnji i vožnja po mraku. Ako u slučaju mogućeg sudara vozač ne reagira na vizualne i zvučne znakove upozorenja, sustav pomoću kočnice PRE-SAFE može usporiti vozilo, a prema potrebi može vozilo i zaustaviti. Mnogobrojni sustavi zaštite putnika umnogome smanjuju opasnost od povreda u slučaju nesreće. To su sustavi poput aktivnih naslona za glavu NECK-PRO na prednjim sjedalima. C-klasa također je opremljena zatezivačima sigurnosnih pojasa na prednjim i stražnjim sjedalima te mnogobrojnim zračnim jastucima.

Davor Kindy

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo