EKO NORME UZIMAJU MAHA

Mercedes-Benz potvrdio kako razmatra ukidanje nekih modela, platforma i motora – ostajemo li bez G i S klase?

Novo doba elektrificiranih automobila za sobom vuče konce koji se široj masi ne sviđaju, pa tako i ne čudi kako se Daimler odlučio na ukidanje nekih modela i platformi unutar Mercedes-Benz ponude…

Ulaganja potrebna za održavanje konkurentnosti u ovim danima elektrifikacije proizvođača su ogromna. Tu se nalažu dva načina za rješavanje situacije – proizvođači automobila moraju ili konsolidirati i realizirati velike suradnje ili smanjiti troškove smanjenjem modela u ponudi te raspona motora. Mercedes-Benz će očito krenuti potonjim putem tako što će dramatično smanjiti automobile, motore i platforme.

(foto: Daimler)

Za Autocar to je potvrdio Markus Schafer, šef istraživanja i razvoja tvrtke Mercedes-Benz: “Pregledavamo naš proizvodni asortiman, pogotovo jer smo najavili toliko čistih električnih vozila. Poznavanje složenosti nakon rasta u posljednjih nekoliko godina znači da definitivno preispitujemo naš trenutni sastav. Ideja je gašenje nekih varijanti automobila, ali i platformi, pogonskih sklopova i dijelova.”. Mercedes-Benz je već ranije najavio kako će zbog male potražnje u svibnju prekinuti proizvodnju X klase.

(foto: Hrvoje Grguljaš)

Schafer nije precizirao o kojim je točno modelima riječ, no naveo je neke koji trenutno imaju svoju zasebnu platformu (G-klasa, S-klasa, SL). “U budućnosti se može očekivati kako ćemo koristiti jednu platformu za veliki dio vozila, a rezultat toga bit će otkriven ubrzo.” Što se motorizacije tiče, Schafer kaže kako je ključ svega ono što će Euro 7 norma nametnuti: “Ne planiramo gasiti proizvodnju V8 i V12 motora, no zbog trenutne situacije četverocilindrični motori ipak imaju više smisla.”

S obzirom na gore navedeno, vrijeme će reći hoće li se motori i modeli koji su učinili ovog proizvođača poznatim postati dio povijesti…

Autor