NOVI ADUT IZ STUTTGARTA

Mercedes-Benz VISION EQXX: električna sportska mobilbnost s dosegom 1000 km

-

Mercedes-Benz postavlja nove standarde za električni domet i učinkovitost konceptom VISION EQXX, koji pokazuje koliko elektromobilnost može biti učinkovita, održiva i luksuzna….

Mercedes-Benz VISION EQXX je šampion učinkovitosti, koji ima domet od više od 1000 kilometara s jednim punjenjem baterije, što je jednako potrošnji od manje od 10 kWh energije na 100 kilometara. To je dijelom posljedica vanjskog dizajna i aerodinamike, koji postižu referentni koeficijent otpora od 0,17.
Neodoljiva karoserija vodi revoluciju dalje: VISION EQXX upravo pokazuje što će električno vozilo u budućnosti učiniti Mercedes-Benzom, uz lagani dizajn, inovacije baterija i nove materijale. Forme se neprimjetno slijevaju s neusporedivom elegancijom od prednje strane preko snažnih, senzualnih ramena sve do vrlo učinkovite aerodinamike stražnjeg spojlera.

Mnogi drugi detalji pokazuju koliko je dosljedno i gotovo beskompromisno VISION EQXX dizajniran za aerodinamiku: prednja strana je manja od one u kompaktnom CLA-u i stoga predstavlja minimalan otpor. Uži trag stražnjeg kotača omogućuje učinkovitije strujanje zraka. A prozirni vanjski poklopci na kotačima sprječavaju gotovo svu turbulenciju zraka, a također omogućuju nevjerojatan pogled na ružičaste zlatne magnezijeve felge

Likovna umjetnost aerodinamike ima dugu i slavnu tradiciju u Mercedes-Benzu. Automobilski entuzijasti prisjetit će se C 111 iz 1970-ih. Danas je pionir luksuzne klase, EQS, taj koji drži svjetski rekord za najaerodinamičnije proizvodno vozilo. VISION EQXX sada uspostavlja sljedeću prekretnicu – s koeficijentom otpora od samo 0,17. Ova rekordna vrijednost je od posebne važnosti za električnu vožnju i, prije svega, za domet. To je zato što su dvije trećine električne energije potrebne samo za suzbijanje otpora zraka.
Mercedes-Benz je iskovao nove puteve u razvoju interijera. VISION EQXX sadrži iznenađujuću mješavinu održivih materijala u svojoj unutrašnjosti: od gljiva do bambusa, kaktusa i veganske svile. Oni pokazuju da je još uvijek moguće postići najviše u automobilskom luksuzu bez korištenja životinjskih proizvoda, stvarajući pritom neponovljiv osjećaj vrhunske udobnosti. Ovo fascinantno putovanje samo je prepolovilo ugljični otisak kože.

Autor