120. ROĐENDAN

Mercedes, najslavniji automobilski brend, nastao 22. studenoga 1900.

Po želji Emila Jelineka, austrougarskog konzula, prodavača i vozača, Daimler je sportski auto imenovao po njegovoj kćeri. Prvi Mercedes, model 35 HP je 23. studenoga 1900., u njemačkom Cannstattu krenuo na prvu probnu vožnju… 

Emil Jellinek, austrougarski konzul i uspješan prodavač automobila na Azurnoj obali, na utrci u Nici 1899. doživio nesreću je koja ga je navela na razmišljanje o upravljivijem i snažnijem trkaćem automobilu.

Iste je godine, drugog travnja, telefonirao je (tada je to bio statusni simbol) Daimlerovom glavnom konstruktoru Wilhelmu Maybachu i iznio mu svoje zamisli. Na osnovi njih Maybach je izradio automobil koji će premijeru doživjeti godinu dana kasnije, opet na utrci u Nici.

Nekoliko sati kasnije, Jellinek je opet nazvao, ovaj puta s prijedlogom da automobil dobije ime po njegovoj kćeri Mercedes.

Adrienne Manuela Ramona Jellinek (1889. – 1929.) dobila je nadimak Mercédès, a otac je vjerovao da to ime donosi sreću, pa je svašta nazvao njenim nadimkom, od vile do automobila.

Prvi je Mercedes 22. studenoga 1900. izvezen na prvu probnu vožnju u njemačkom Cannstattu. Jellinek je odmah i naručio 36 automobila (otprilike trećinu tadašnje godišnje proizvodnje Daimlera), uz uvjet da novo vozilo i službeno dobije ime po njegovoj tada 10-godišnjoj kćeri.

Uostalom, Jellinek je ponekad i na utrkama nastupao koristeći njen nadimak kao pseudonim.

Prvi je Mercedes 35 HP bio toliko uspješan, kostizao je blizu 90 km/h te su u Daimleru odlučili iskoristiti taj uspjeh i preuzeti ime za označavanje čitave game modela, dok je sam Jellinek uključen u upravni odbor tvrtke.

Tako je gotovo slučajno, iz praznovjerja, stvoreno jedno od najpoznatijih globalnih automobilskih imena i jedan od općenito najprepoznatljivijih industrijskih brendova na svijetu, kojeg je Daimler službeno registrirao 23. lipnja 1901.

Drugi dio imena (Mercedes-Benz) najpoznatije i najjače automobilske marke na svijetu nastao je 1926. Tada se tvrtka koju je 1890. osnovao Gottlieb Daimler, jedan od pionira autoindustrije, ujedinjuje s tvrtkom Benz & Cie., koju je 1879. utemeljio Carl Benz, konstruktor prvog dvotaktnog motora (1879.) i prvog automobila (1886).

Nastao je Daimler-Benz AG (današnji Daimler AG), a marka automobila postaje Mercedes-Benz.

Autor