Mercedes Vision AVTR: autonomna, električna budućnost, s 350 kW i pogonom 4×4, počinje – danas!

Spektakularno, u Hollywoodskom stilu na salonu hi-tech inovacija CES 2020 (7. do 10. siječnja) u Las Vegasu predstavljen je Mercedes Vision AVTR…

S plesačima snova iz Disneyja i redateljem Jamesom Cameronom, Daimler želi dokazati da ljudi i strojevi mogu živjeti u sinergiji i da luksuz ima i budućnost u svjetlu klimatskih promjena.

Zbog toga su se na predstavljanju ovog jedinstvenog modela pozivali na scenografiju i poruke filma Avatar. Hi-tech automobil s Trokrakom zvijezdom na nosu evolucija je konceptnog modela Mercedes Vision EQS.

Svakim detaljem pokazuje krajnje dosege visoke tehnologije. Karoserija koja kombinira ultračvrsti čelik (UHTS), ugljične kompozite i aluminij ostvarila je senzacionalni koeficijent otpora zraka od 0,21. A eliptična forma bočnog otvora osigurava najveću čvrstoću za određenu masu.

Razina infotainmenta i ‘pametne’ elektroničke potpore je na petoj, najvišoj razini autonomne vožnje, cjelokupno je upravljanje interaktivno. Pogon je izveden po sličnoj koncepciji kakvu koristi Rimac, a ‘izmislio’ je Ferdinand Porsche i uveo u električnom Lohner-Porsche iz 1900.

S četiri elektromotora, svaki za svoj kotač (snagu prenose pogonskim vratilima i homokinetičkim zglobovima), ukupne snage 350 kW (476 KS), čime prestaje potreba za diferencijalima i središnjom viskoznom spojkom, stvoren je učinkovit pogon 4×4.

U performanse ne treba sumnjati – do stotke ubrzava za 4,3 sekunde, a najveća je brzina ograničena, radi štednje, na 160 km/h.  Autonomija će biti 550 km. Dakle, budućnost je već počela, premda je malo izgledno da ćemo Mercedes Vision AVTR, kakav je predstavljen, vidjeti u prodajnim salonima.

Ali, zasigurno će bitno utjecati na sljedeće modele Mercedes-Benza.

Komentari