Kralj SUV modela

Mercedes-Maybach GLS 600 (2020.), nova definicija luksuza

SUV vrhunske tehnologije i kraljevske izvedbe, izravan odgovor na Rolls-Royce Cullinan, s biturbo-benzincem snage 558 KS do stotke ubrzava za 4,9 sekundi, limitiran na 250 km/h, pruža neponovljiv užitak…

Daimler AG je, konačno, nakon neuspješnog pokušaja samostalnog pozicioniranja brenda Maybach, to uspješno riješio kroz ekstenziju ‘krovnog’ brenda Mercedes. Tako, pored standardnog Mercedes-Benz i sportskog Mercedes-AMG, postoji i elitni Mercedes-Maybach. Upoznajte i tko je bio Wilhelm Maybach… Rezultat? Bingo! Nakon što je promijenjena strategija, od početka 2016. prodano je 45.000 S-klasa s ‘dvostrukim M’ oznakama, dakle Mercedes-Maybach S600, daleko više nego Rolls-Roycea i Bentleya zajedno. Novi adut je Mercedes-Maybach GLS 600. Izvedenica modela Mercedes-Benz GLS i izravno udara na već etablirane modele Bentley Bentayga i Rolls-Royce Cullinan.

Mercedes-Maybach GLS 600 4MATIC, najluksuzniji SUV u povijesti marke vozi sa stilom pokreće se biturbo-benzincem 4.0 V8, snage 558 KS i momenta 730 Nm, pojačana 48-voltnim Mild-Hybrid sustavom EQ Boost, snage 16,2 kW (22 KS), koji ubrzava odziv na gas, poboljšava elastičnost i smanjuje potrošnju goriva. Kraljevski luksuz u uzdignutoj karoseriji dugačkoj 521 cm, mase 2,8 tona (to pokazuje kvalitetu i luksuz izvedbe), s pomoću automatskog 9-stupanjskog mjenjača omogućava ubrzanje do 100 km/h za 4,9 sekundi, a najveća je brzina limitirana na 250 km/h. Leži na, treba li to naglašavati, zračnom ovjesu, E-Active Body Control, koji pruža najbolju sinergiju udobnosti, dinamike i stabilnosti. Deklarirana potrošnja od 11,7 litara na 100 km, dakle realno 13 do 15, u toj je klasi (gotovo trotonski terenac s moćnim benzinskim motorom,) sasvim OK, sitnica.

A kraljevski je luksuz bolje pogledati nego opisivati. Stražnja se sjedala mogu električno pretvoriti u nagnute ležajeve. Obložene površine i armaturna ploča standardno su izvedene od fine nappa kože, dok se na zahtjev mogu ugraditi dodatno obložene površine i kožni ukrasni elementi. Električki upravljani panoramski klizni/zakretni krovni otvor s neprozirnim sjenilom te klimatizirana masažna sjedala u serijskoj su opremi. Središnja konzola s proširivim stolcima-policama pruža neviđen luksuz, čak i hladnjak za boce šampanjca te usklađene srebrne čaše.

Trokraka zvijezda ukrašava poklopac motora na klasičan način, a uspravne kromirane prečke rešetke hladnjaka kreiraju prugasti efekt. Mercedes-Maybach GLS 600 4MATIC na tržište u drugoj polovici 2020. Cijena? Ne pitajte…

Autor

Preporučeni sadržaj