BUDUĆNOST ZA KOTAČE

Michelin Uptis: revolucionarna guma bez zraka na tržište stiže već 2022.

Michelin Uptis, guma nove generacije, razvijena je u suradnji s tvrtkom General Motors i napravljena 3D-printanjem, od gume, poliestera i ugljičnih vlakana najavljuje revoluciju u cestovnom prometu…

Automobilski pneumatici uskoro bi mogli krenuti u ropotarnicu povijesti, što smo prvi put najavili 2019. Michelin je u suradnji s General Motorsom napravio i pustio u testni program gumu bez zraka Michelin Uptis.

Sastoji se od gaznog sloja i noseće elastične strukture, koja je kompozit gume, poliestera i ugljičnih vlakana. Osnovna je ideja da se napravi guma koja se ne može ispuhati, dakle, automobil ne treba imati rezervni kotač normalnih ili smanjenih dimenzija, odnosno set za popravak.

Michelin Uptis usto omogućava bolja elastična i prigušna svojstva te bi trebala poboljšati vozna svojstva, a usto i udobnost. Početna su ispitivanja da je posebice otporna na neravnu cestu, a izvrsno se ponaša kroz zavoje i autoceste. Prvotno su najavljene za 2022, a promjene izazvane korona krizom sve su ubrzale te se tržišna promocija očekuje krajem sljedeće godine.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin