DOKTORE, POMOZITE

Ne sijecite krov na Volkswagen Golfu. Nećete ga moći registrirati!

Volkswagen Golf 1.9 TDI bi potom trebalo ojačati u podnici, kako bi se nadoknadila izgubljena čvrstoća zbog odsijecanja krova, a potom sve certificirati u CVH. Dakle, praktički je neizvodivo, a svakako neisplativo…

PITANJE ČITATELJA

Prije pola godine kupio sam Volkswagen Golf 1.9 TDI iz 1999., u dobrom stanju, pa bih mu htio odsjeći krov i pretvoriti ga u kabrio. Možete li mi preporučiti gdje bih to mogao napraviti…

ODGOVOR DOKTORA

Ni u kojem slučaju to ne radite, jer bi vaš auto postao tehnički neispravan i zreo za otpad. Karoserija je prostorna konstrukcija te se odsijecanjem krova (koji je bitan konstrukcijski element “zaštitnog kaveza”) znatno urušavaju zaštitna svojstva karoserije, posebice u jačem sudaru ili kod prevrtanja. Rezanje krova moguće je samo kod starih automobila, koji imaju odvojenu i masivnu noseću šasiju, kakvu je imala Volkswagen Buba.

Podnicu vašeg automobila, Volkswagen Golf 1.9 TDI, trebala bi se dodatno ojačati, kako bi se nadoknadila izgubljena čvrstoća zbog odsijecanja krova. To bi bilo vrlo zahtjevno i skupo, a potom bi sve trebalo certificirati u Centru za vozila Hrvatske. Dakle, sve je to praktički neizvodivo, a svakako neisplativo.

Budući da se odrezani nosači krova moraju nadomjestiti znatno nepovoljnije postavljenim ojačanjima u podnici, svaki se izgubljeni kilogram u krovu mora nadoknaditi s dva kilograma u podnici. Zbog toga su kabrioleti stotinjak kilograma teži od standardnih modela (na to utječe i mehanizam pokretnog krova). Ako baš želite kabriolet, prodajte Golfa i kupite rabljeni kabriolet.