PRAVNI SAVJET

Nesreća uz isteklu registraciju: ako niste krivi, nemate odštetnu, nego samo prekršajnu odgovornost, ali ako ste krivi, uh…

-

Ako se tehnički pregled ne obavi 15 dana od isteka registracije, vlasnik vozila snosi prekršajnu odgovornost, potom je kvalifikacija teža…

PITANJE

Doživio sam nesreću koju je skrivio drugi vozač, ali je tada mom vozilu registracija bila istekla deset dana. Može li, zbog te činjenice, moje vozilo biti proglašeno neispravnim i mogu li po tom osnovu biti proglašen suodgovornim (sukrivac) za nesreću.

ODGOVOR

Činjenica da vam je istekla registracija i trajanje tehničkog pregleda ne znači da je vozilo bilo neispravno, odnosno suodgovorno za štetu. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, tehnički pregled mora se obaviti u roku od 15 dana, od dana isteka registracije.

Dakle, niste u prekršaju i ne možete, po toj osnovi, biti suodgovorni za nesreću. Ni nakon isteka 15 dana to ne utječe na odštetnu, nego samo na prekršajnu odgovornost vlasnika vozila. Naravno, ako je vozilo tehnički ispravno, što se nakon nesreće može utvrditi vještačenjem.

No problem, veliki problem je ako je polica osiguranja istekla čak i samo minutu od roka istaknutog na polici…

Tada će osiguravateljska kuća, temeljem pravila autoosiguranja, oštećenoj strani pokriti sve troškove, materijalne i nematerijalne (ozljede, stres…), a potom će cjelokupni iznos, s pripadajućim troškovima potraživati od vas, bez ikakvog regresnog ograničenja (kao u slučaju alkoholiziranosti, kad je to limitirano na 6 odnosno 12 prosječnih plaća).

Još je gore ako pritom nastane šteta na prometnoj infrastrukturi (ogradi, znakovima…) I te troškove će snositi vaša osiguravateljska kuća, a potom će ih regresno potraživati od vas.

Za ta potraživanja može se aktivirati ovrha nad cjelokupnom imovinom vozača, a suodgovoran je i vlasnik vozila, osim ako se ne dokaže da mu je osoba koja je vozila automobil uzela protupravno.

Nije se, dakle, nimalo pametno ‘igrati’ neproduživanjem police osiguranja od autoodgovornosti.

Autor