UPRAVO PREDSTAVLJEN

Nissan Qashqai (2021.), velika premijera i napredak za ikonu klase

-

Nova generacija pruža povišeno iskustvo vožnje sa sofisticiranim, još naprednijim elementima koje kupac želi vidjeti u vozilu…

Japanski proizvođač je danas za EU tržište predstavio potpuno novi, kompaktni SUV Nissan Qashqai, koji bi se trebao naći u prodaji ovog ljeta…

Model koji je debitirao 2007., potpuno je zaludio tržište automobila. Okrenuo ga je doslovno naglavačke. Stoga ne čudi, kako Nissan želi ponovno biti pokretač i još jednom postaviti novi standard u segmentu. Qashqai se opet hvali upečatljivim nastupom, udobnošću, profinjenošću…

Kao najprodavanije vozilo marke na europskom tržištu, Qashqai je posljednji predstavljen u okviru plana transformacije Nissan NEXT, koji daje prioritet održivom rastu i profitabilnosti u globalnim operacijama tvrtke.

Potpuno novi Qashqai odlikuje se oštrijim i modernijim stilom, a pritom zadržava svoj nepogrešiv karakter. U svojim detaljima, stil odražava Nissanov globalni jezik dizajna, posebno V-Motion rešetku, “plutajući krov” i upotrebu preciznih, zategnutih linija koje stvaraju jednostavne, hrabre linije uz mišićav konačni oblik.

Potpuno novi Qashqai prvi je model u Europi koji koristi platformu alijanse, a to je CMF-C.

Dojmljiv nastup, osim rasta u dimenzijama, dolazi i uz opcijski dostupne 20-inčne alu felge. LED farovi su tanji i oštriji, a sadrže tehnologiju koja prilagođava oblik snopa svjetlu uvjetima na cesti i ostalim sudionicima u prometu.

Sa strane, Qashqai djeluje sportskije i dinamičnije, s jedinstvenom linijom karaktera koja prolazi automobilom od naprijed natrag. Dizajn stražnjih svjetala stvara trodimenzionalni efekt kad je osvijetljen za jedinstveni, prepoznatljiv potpis među ostalim sudionicima u prometu.

Potpuno novi Qashqai bit će dostupan u 11 boja karoserije, s pet dvobojnih kombinacija. To kupcima omogućuje odabir između ukupno 16 varijacija boja.

Kabina posve novog Nissan Qashqaija postavlja novi segment standarda za povišen osjećaj i poboljšanu iskoristivost.

“Novi Nissan Qashqai savršeno je sjecište izražajnog dizajna i očekivanja kupaca”, rekao je Matthew Weaver, potpredsjednik Nissan Design Europe.

Kabina Qashqaija dizajnirana je da stvori privlačno i opuštajuće okruženje. Novi materijali korišteni su za sjedala i nova bijela ambijentalna rasvjeta omogućuju vozaču i putnicima uživanje u vrhunskom i skladnom iskustvu tijekom večernjih sati. Novi vrhunski materijali, pametne značajke i fini detalji poboljšavaju kabinu koja pruža vrhunski dizajn i praktičnost u svim dimenzijama.

“Između funkcija dizajna, inženjeringa i planiranja proizvoda, više smo nego ikad radili na podizanju ugode i ambijenta za naše kupce”, rekao je Marco Fioravanti, potpredsjednik planiranje proizvoda u Nissan Automotive Europe. “Tu će naši kupci, njihove obitelji i prijatelji provoditi vrijeme s automobilom i to bi trebalo biti izuzetno iskustvo”

Potpuno novi Qashqai ima 12-voltni blagi hibridni sustav koji sadrži 1,3-litreni turbo motor i litij-ionsku bateriju. Sustav omogućuje korištenje energije regenerirane tijekom usporavanja tijekom vožnje kako bi se pridonijelo i potrošnji goriva i smanjenju emisije CO2.

Potpuno novi Qashqai u Europu donosi i prvu implementaciju Nissanovog inovativnog pogonskog sustava e-POWER, čija bi prodaja trebala započeti nakon prodaje one blago hibridne verzije. Kako bi udovoljio tipičnim potrebama europskih potrošača i njihovoj svakodnevnoj vožnji, sustav e-POWER značajno je nadograđen za novi Qashqai usvajanjem prvog na svijetu benzinskog motora s promjenjivim stupnjem kompresije, kao namjenske jedinice za proizvodnju električne energije. Rezultat je kompaktni, snažni elektrificirani sustav koji, zahvaljujući također visokoj učinkovitosti izgaranja motora, pruža veću učinkovitost.

Prodaja i narudžbe biti će otvorene već na proljeće s blago hibridnom verzijom, dok će e-POWER verzija uslijediti kasnije.

foto: Nissan

foto: Nissan

Autor