TEHNOLOŠKI ANĐEO ČUVAR

Nissan razvija još napredniji sustav pomoći u vožnji

Nissan je najavio novu tehnologiju pomoći vozaču, koja je trenutno u razvoju, koja koristi vrlo točne informacije u stvarnom vremenu, kako bi dramatično poboljšala izbjegavanje sudara.

Nissan je na svom poligonu koristio testno vozilo kako bi se pokazale mogućnosti nove tehnologije, koja može automatski izvesti manevre izbjegavanja sudara. Nissanova tehnologija “prizemne percepcije istine” spaja informacije iz LIDAR-a, radara i kamera sljedeće generacije visokih performansi. Tehnologija može otkriti oblik i udaljenost objekata, kao i strukturu područja oko vozila, u stvarnom vremenu s visokim stupnjem točnosti. Koristeći ove informacije, moguće je da vozilo odmah analizira trenutnu situaciju, prosudi i automatski izvrši potrebne operacije izbjegavanja sudara. Ova tehnologija također može otkriti usporeni promet i prepreke na cesti u daljini i u skladu s tim izvršiti promjene traka.

Važno je da tehnologija također može pružiti povećanu podršku vozačima u područjima gdje detaljne informacije o karti nisu dostupne. Takao Asami, viši potpredsjednik, vodeći globalni istraživanje i razvoj, kaže: “Nissan je bio prvi koji je plasirao niz naprednih tehnologija pomoći vozaču. Kada gledamo u budućnost autonomne vožnje, vjerujemo da je ona od iznimne važnosti da se vlasnici osjećaju vrlo sigurni u sigurnost svog vozila. Uvjereni smo da će naša tehnologija percepcije istine u razvoju značajno doprinijeti povjerenju vlasnika, smanjenju prometnih nesreća i autonomnoj vožnji u budućnosti.”

Nissan ima za cilj dovršiti razvoj temeljne tehnologije percepcije istine do sredine 2025.. Prvo će biti dostupan na odabranim novim modelima i na gotovo svakom novom modelu do fiskalne 2030. godine.

Foto: Nissan