U mjestu Nysi za bolju e-mobilnost

Novi proizvođač baterijskih materijala IONWAY otvara proizvodni pogon u Poljskoj

Foto: Volkswagen

Novoosnovani europski proizvođač materijala za EV baterije IONWAY, sa sjedištem u Brusselu, odlučio je izgraditi svoju prvu tvornicu za proizvodnju CAM-a u Nysi, u Poljskoj, u blizini postojeće CAM tvornice tvrtke Umicore.

“Uzbuđeni smo današnjom objavom, budući da označava prvi operativni korak IONWAY-a i važan korak u širenju Umicoreovog europskog lanca vrijednosti integriranih baterijskih materijala,” rekao je Mathias Miedreich, izvršni direktor Umicorea.

Jörg Teichmann, glavni direktor nabave tvrtke PowerCo: „IONWAY daje i tvrtki PowerCo i Umicore značajnu prednost prvog pokretača na brzorastućem tržištu e-mobilnosti u Europi. PowerCo je sada sukreirao ono što je tražio: dobavljača baterijskih materijala za osiguranje i izgradnju proizvodnih kapaciteta za pouzdanu i troškovno konkurentnu proizvodnju prekursora i katodnih materijala na temelju odgovorno nabavljenih sirovina.”

Poljska vlada snažno podupire ulaganje u Nysu ‒ za koje se očekuje da će donijeti otvaranje oko 900 radnih mjesta spremnih za budućnost u Nysi do kraja desetljeća ‒ i nudi IONWAY-u 350 milijuna eura u gotovini u okviru Privremenog kriznog i tranzicijskog okvira za ukupna ulaganja do 1,7 milijardi eura (1,35 milijardi eura nakon bespovratnih sredstava) do kraja desetljeća. TCTF potiče mjere potpore u sektorima koji su ključni za prijelaz na ekonomiju s nultim neto vrijednostima u skladu s industrijskim planom Green Deal.

“Zahvalni smo na potpori poljske vlade u odabiru IONWAY-a za Nysu. Strateški položaj tvornice za baterijske materijale zajedničkog pothvata u Poljskoj, tik uz Umicoreovu vlastitu tvornicu za baterijske materijale, koja je još uvijek jedinstvena u Europi, dodatno će omogućiti prijelaz na električnu vožnju koja je uistinu održiva,” dodao je Mathias Miedreich, izvršni direktor Umicorea. .

Priprema lokacije, inženjering i ishođenje dozvola su u tijeku, a izgradnja će započeti čim se završi proces ishođenja dozvola. Očekuje se da će proizvodnja tvornice započeti čim se dovrši izgradnja, dok je PowerCo-ova potražnja CAM za gigatvornicom ćelija u Salzgitteru osigurana iz postojećeg proizvodnog kapaciteta Umicorea u Nysi na vrijeme za početak proizvodnje 2025. godine.

Izbor IONWAY-a za Nysu i Poljsku temelji se na njihovom strateškom položaju s pristupom obnovljivim izvorima energije za pogon proizvodnje tvornice, kao i kvalificiranoj radnoj snazi, te slijedi potporu poljske vlade. Štoviše, proizvodni pogon će imati koristi od Umicoreovog obližnjeg CAM know-howa u Nysi i lakog pristupa sirovinama iz Umicoreovih operacija rafiniranja u Finskoj.

Autor

Preporučeni sadržaj