DOBRO JE ZNATI

Novi turbomotori koriste ulje 5W-30, a kod starijih bolje je 5W-40

Premda na nekim polusintetičnim uljima 10W-40 stoji da su prilagođena turbomotorima, preporučljivo je koristiti 100% sintetično ulje, koje se prepoznaje po donjoj granici viskoznosti 0W… ili 5W…

Potpuno sintetična motorna ulja (0W… ili 5W…) imaju bolja svojstva pri niskim i visokim temperaturama. Naime, turbinska strana turbopunjača, kroz kojeg struji ulje, kod turbodizelaša se zagrijava do 900°C, a kod turbobenzinca do 1000°C, što je dvostruko više nego kod bilo kojeg drugog sklopa koji se podmazuje u atmosferskom motoru (bez turbopunjača).

Polusintetično, a pogotovo mineralno ulje tada karbonizira te se otežava protok i podmazivanje. Novi turbomotori koriste ulje 5W-30, a kod starijih je bolje 5W-40, jer je malo gušće i stoga bolje prilagođeno povećanim zazorima te omogućava postizanje potrebnog tlaka ulja. Rijetkim uljem u povećanim zazorima to je teže.

Dakle, ako imate automobil za koji je predviđeno motorno ulje 5W-30, a stariji je od sedam godina, odnosno prešao je više od 100.000 km, preporučljivo je koristiti motorno ulje 5W-40.

Autor