POVRATAK 'POZNATIM' SLOVIMA

Opel Astra GSe, nova oznaka predstavljat će sportsku notu uz prisustvo struje

-

GSe se vraća! Nakon najave da će Opel oživjeti GSe kao novu pod-marku za dinamične, elektrificirane modele, marka je objavila unaprijed informacije i slike prvih novih modela GSe – nove Opel Astre GSe i nove Opel Astre Sports Tourer GSe.

Kao plug-in hibridi, dostupni kao karavan Astra Sports Tourer kao i hatchback Astra s pet vrata, pridošlice će ponuditi optimalnu ravnotežu između udobnosti vožnje i upravljanja usmjerenog na performanse u kombinaciji s odgovornošću prema okolišu.

“Nova Astra GSe i nova Astra Sports Tourer GSe idealni su automobili za lansiranje naše dinamične nove pod-marke, u potpunom skladu s našom strategijom da do 2028. postanemo potpuno električna marka”, rekao je izvršni direktor Opela, Florian Huettl.

S izlaznom snagom sustava od 165 kW/225 KS i najvećim okretnim momentom od 360 Nm nova Astra GSe i Astra Sports Tourer GSe odgovarat će konkurentima na pristojan način.

Osim toga, pridošlice će postaviti nova mjerila za angažman vozača. U usporedbi sa svojom braćom Astrama, modeli GSe još su agilniji i još precizniji; upravljač, ovjes i kočnice odmah i još agilnije reagiraju na svaki vozačev potez.

Njemački proizvođač automobila postigao je značajke upravljanja usmjerene na performanse opremivši nove modele Opel Astre GSe namjenskom šasijom, spuštenom za 10 milimetara. U usporedbi sa svojim neposrednim konkurentima, novopridošlice će pružiti vrhunsku stabilnost tijekom skretanja, ali i kočenju.

Sportska kalibracija upravljanja je specifična za GSe, dok su jedinstvene opruge i uljni amortizeri prednjeg i stražnjeg ovjesa posebno podešeni ne samo za dinamičnu vožnju, već i za udobnost. Amortizeri imaju KONI FSD (Frequency Selective Damping) tehnologiju, koja omogućuje različite karakteristike prigušenja na visokim frekvencijama (kontrola ovjesa) u odnosu na niske frekvencije (kontrola tijela). Postavke ESP-a također su ekskluzivne za modele GSe, s pragom aktivacije prilagođenim prema gore kako bi odgovarao dinamičkom ponašanju u vožnji.

Opelova oznaka “GSe” tradicionalno je bila skraćenica od “Grand Sport Einspritzung”, a krasila je nekoć Opel Commodore GS/E i Opel Monza GSE. GSe je sada sportski pod-brend, što znači “Grand Sport electric”. Kombinirajući vrijednosti “zabave za vožnju” s opcijom lokalne mobilnosti bez emisija. Dolazak ovog modela u Hrvatsku očekuje se početkom 2023.

Foto: Opel

Autor