DOKTORE POMOZITE

Opel Corsa 1.4 (2009.): novi akumulator otkazao dva tjedna nakon ugradnje

Foto: AUTOPORTAL

Pogriješili ste što ste novi akumulator ugradili prije nego ste provjerili ispravnost električnog sustava i cijele instalacije…

PITANJE ČITATELJA

Opel Corsa 1.4, 2009., kajem veljače otkazao akumulator, kupio i ugradio novi, koji je trajao dva tjedna i potom je ponovno otkazao. Ujutro ne može pokrenuti motor…

ODGOVOR DOKTORA

Pogriješili ste što ste novi akumulator ugradili prije nego ste provjerili ispravnost električnog sustava i cijele instalacije. Poznato je da se zdravi dio, kad dođe u bolesno okruženje, razboli, odnosno otkaže.

Tri su moguća uzroka:

Neispravan alternator – da bi se akumulator dobro punio, napon alternatora, u području srednjih okretaja motora, treba biti 14,2 do 14,5 V. Ako jee napon prenizak, problem je u alternatoru, a ako je previsok (također skraćuje vijek akumulatora, problem je u regulatoru napona.

Potrošnja električne energije dok je motor ugašen – tada je elektronički modul uključen u programu ‘spavanja’, za održavanje nužnih funkcija, poput elektroničke blokade paljenja, a jakost struje ne smije prelaziti 5 mA.

Preveliki otpor elektropokretača – zbog istrošenih tarnih dijelova i ležajeva te ga je, kod starijih automobila, preporučljivo servisirati i preventivno, pri čemu se tokari rotor te mijenjaju i podmazuju ležajevi.

Ako je jedan ili više navedenih uzroka u pitanju, a prije ugradnje novog akumulatora se sve ne provjeri i popravi, brzo otkaže i novi akumulator.

Nakon što sve popravite kod dobrog autoelektričara, provjerite razinu elektrolita u akumulatoru i po potrebi dolijte destiliranu vodu.

Potom ga napunite vanjskim punjačem. Možda ćete ga spasiti, ali vijek mu je zasigurno znatno smanjen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin