SIGURNOST U PROMETU

Oprez, vlažno lišće stvara “jesensku poledicu”, usporite!

-

Dovoljno je da jedan kotač naiđe na vlažno lišće, da se automobil nekontrolirano zanese i opasno produži zaustavni put

Nakupine vlažnog lišća na kolniku mogu biti opasne poput ulja ili poledice, a vozna svojstva pogoršava i suho lišće. Zbog toga treba biti posebice oprezan na cestama koje se neredovito čiste, te u blizini pješačkih prijelaza i oštrih zavoja. Sve češći nanosi lišća na cesti pokazuju kako je jesen u punoj snazi. Jeste li svjesni koliko nakupine lišća mogu biti neugodne i opasne?

Navlaženo lišće može biti poput poledice, a najveći je problem što malo tko o tome vodi računa. Dovoljno je da jedan kotač naiđe na vlažno lišće, da se automobil počne nekontrolirano zanositi. Svake godine se dogodi desetak teških nesreća zbog nakupina lišća na asfaltu, a najopasnije je doba početak jeseni, za vlažnog vremena. Ne treba ‘nagaziti’ na hrpu lišća da biste ušli u nevolje.

Foto: Autoportal.hr

Već nekoliko navlaženih listova može osjetno produžiti zaustavni put i izazvati zanošenje. Tbog toga treba voziti sporije i povećati razmak od vozila ispred. Posebice su opasne noći i vlažna jutra. U gradu su problemi manji, jer komunalna služba redovito čisti ulice. Na prigradskim se ulicama i izvan većih naselja razgaženo lišće često dugo zadržava na kolniku.

U svakom slučaju u predstojećim tjednima valja pripaziti i na ovu ‘elementarnu nepogodu’ te voziti znatno sporije i opreznije. Posebice treba biti oprezan na cestama koje se neredovito čiste te u blizini pješačkih prijelaza, jer treba računati sa znatno dužim zaustavnim putem. Zbog toga je u vožnji potrebno povećati razmak od vozila ispred, te izbjegavati velike brzine i nagle manevre.

Foto: Autoportal.hr

Premda zvuči čudno, lišće može ubrzati hrđanje automobila! Nakupine lišća u žljebovima ispod haube ili blatobrana zadržavaju vlagu, a mogu i zatvoriti odvodne kanale. Tada vlaga duže zaostaje u unutrašnjosti karoserije, što pogoduje stvaranju hrđe. Lišće može ući u ventilacijske otvore i otežati provjetravanje. Često se zadržava ispred hladnjaka, a može i poremetiti rad ventilatora.

Lišće može biti neugodno i na limu. Ako za vlažna vremena duže ostane na površini, mogu ostati neugodne mrlje. Zbog toga treba uklanjati lišće s automobila. Prilikom pranja treba pregledati i temeljito očistiti sve žljebove i mjesta na kojima se lišće zadržava.

Foto: Autoportal.hr

 

 

Autor