ZA BOLJI PROMET

Osijek kreće u modernizaciju tramvajski pruga i stajališta, investicija vrijedna 126 milijuna kuna!

-

U Osijeku je na tramvajskom stajalištu Dom zdravlja između tvrtki GPP d.o.o. i Swietelsky d.o.o., a u nazočnosti predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, župana, Ivana Anušića, i gradonačelnika, Ivana Radića, obavljeno svečano potpisivanje Ugovora za građevinske radove na modernizaciji tramvajske pruge i tramvajskih stajališta, vrijednog 126.630.935 kuna…

Radi se o nastavku aktivnosti vezanih uz projekt Modernizacija tramvajske infrastrukture, a kojima će se obaviti rekonstrukcija od ukupno 9,5 km tramvajske pruge na način da će se obaviti kompletna zamjena tramvajske pruge uz ugradnju najmodernijih rješenja pričvršćenja tračnica, koja će osigurati sigurnost, brzinu i udobnost javnog prijevoza, te stabilnost i produženu trajnost kolosijeka. Također, sa završetkom radova bit će smanjen udio buke i vibracije koji emitira postojeći tramvajski kolosijek, te će se urbanistički uklopiti zatvaranje tramvajskog kolosijeka sa starom jezgrom grada.Nadalje, potrebna je modernizacija sustava koji trenutno ne zadovoljava suvremene zahtjeve u javnom gradskom prometu, te je ovim projektom predviđena zamjena ukupno 23 stajališta na dionicama na kojima se obavlja rekonstrukcija pruge.

Cilj projekta je urediti pristup peronima, prilagoditi izgled nadstrešnica u smislu izvedene nadstrešnice, duljina, širina i visina stajališta, postaviti info stupove za najavu dolaska vozila i sl. Također, stajališta će biti u potpunosti prilagođena korištenju invalidnih osoba, te novim niskopodnim tramvajima.

Dionice rekonstrukcije:

– Ulica Europske Avenije, od križanja s Trpimirovom do ulaska u Korzo (sjeverna i južna strana)
– Od Trga A. Starčevića do Kanižlićeve ulice (sjeverna i južna strana)
– Strossmayerova ulica, od Svilajske do ulaska u Višnjevac (sjeverna i južna strana)
– Bivši kolodvorac – od Trga A. Starčevića, Županijska, Reisnerova, Kašićeva, Radićeva i Kapucinska
– Vinkovačka ulica, od kružnog toka Đakovština do Dunavske ulice (istočna i zapadna strana)

Foto: GPP-Osijek.hr

Autor