KOREJCI NE SPAVAJU

Otkriven Hyundai i20, dizajnerski zaokret vrijedan konačnog uspjeha

Novi i20 donosi potpuno novi dizajn inspiriran novim Hyundaijevim dizajnerskim smjerom “Sensuous Sportiness“, a opremljen je najkompletnijom opremom za povezivanje u B-segmentu i najnaprednijim sigurnosnim paketom u klasi…

Treća generacija Hyundaijevog uspješnog modela, koji je prvi put predstavljen 2008. godine postavlja visoke standarde u klasi.  Jedan od najuspješnijih Hyundaijevih modela nudi kvalitetu, pouzdanost i praktičnost.

Uz potpuno novi vanjski dizajn, novi i20 dobio je niz tehnoloških poboljšanja. Nudi dva nova 10,25-inčna ekrana koji se sastoje od digitalnog sklopa instrumenata i navigacijskog zaslona  osjetljivog na dodir, koji su vizualno objedinjeni na nadzornoj ploči.

Uz to, sigurnosni paket Hyundaijevog SmartSense-a, uz nekoliko novih značajki, uključuje i novu generaciju naprednog Sustava potpore za izbjegavanje frontalnog sudara (Forward Collision-Avoidance   Assist – FCA) koji sada nudi otkrivanje pješaka i biciklista za još veću sigurnost na cesti, kao i Pametni prilagodljivi tempomat temeljen na navigaciji (Navigation-based Smart Cruise Control – NSCC).

“Zahvaljujući izvrsnoj kvaliteti, pouzdanosti i praktičnosti, i20 je kontinuirano bio jedan od glavnih prodajnih pokretača Hyundaija u Europi“, rekao je Andreas-Christoph Hofmann, potpredsjednik za marketing i proizvode Hyundai Motor Europe.

U odnosu na prethodnika, nove proporcije modela i20 postale su dinamičnije, a istovremeno  praktične za kretanje po užurbanim gradskim područjima. Njegov vizualni stav poboljšan je spuštenim krovom (-24 mm), širom karoserijom (+ 30 mm) i povećanom dužinom (+ 5 mm), dok je međuosovinski razmak također povećan za 10 mm. Također, sada dolazi i uz novodizajnirane 17-inčne aluminijske naplatke.

Zbog niza poboljšanja u unutrašnjosti, svi kupci novog i20 mogu uživati u njegovom novom interijeru. Hyundaijevi dizajneri tražili su inovativna estetska i tehnička rješenja kako bi im pružili nove stilske proporcije, istovremeno stvarajući svjež i privlačan izgled. Unutarnji prostor pružaprozračan osjećaj u kokpitu, a istovremeno izgleda skulpturalno i dopadljivo. Također, kvaliteta materijala je na zavidnoj razini u odnosu na prethodni model.

Nudeći dva motora i izbor od tri mjenjača, potpuno novi i20 zadovoljava različite potrebe  vozača i pruža još učinkovitiju vožnju. Na vrhu ponude dostupan je 1.0 T-GDi sa 100 KS ili 120 KS. Po prvi put se uz ovaj motor ugrađuje i 48-voltni blagi hibridni pogonski sklop, kao opcija sa 100 KS ili standardno sa 120 KS.

Blagi hibridni 48-voltni sustav pridonosi smanjenju potrošnje goriva i emisije CO2 za 3-4 posto. Sustav je dostupan uz 7-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom (7DCT) ili novorazvijeni šesterostupanjski inteligentni ručni mjenjač (iMT). Inteligentni iMT odvaja motor  od mjenjača nakon što vozač otpusti papučicu gasa, omogućujući automobilu da pređe u režim usporavanja i štedi gorivo.

Kada nije spojen s 48-voltnim blagim hibridnim sustavom, 1.0T-GDi sa100 KS dostupan je sa 7DCT ili ručnim 6-stupanjskim mjenjačem. Ulazni 1,2-litarski MPi četverocilindrični motor nudi 84 KS i dolazi uz 5-stupanjski ručni mjenjač.

Novi i20 proizvodit će se u Europi u Hyundaijevom proizvodnom pogonu u İzmitu u Turskoj, a bit će premijerno predstavljen na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi 2020. godine.

Autor

Preporučeni sadržaj