Paul Emery, britanski konstruktor trkaćih automobila, umro 3. veljače 1993..

Utrke malih formula u Velikoj Britaniji u godinama nakon II. svjetskog rata predstavile su svijetu velikane John Cooper i Colin Chapman

No samo jedan od tih konstruktora, manje poznati Paul Emery, rođen 12. studenoga 1916. u Londonu, može se pohvaliti time da je konstruirao trkaće bolide u skladu s prva četiri seta tehnoloških pravila Formule 1, od 1950. do 1965.

Samo se još jedan čovjek na svijetu može pohvaliti time, mada ne i s direktnim radom na konstrukciji svojih bolida, a to je Enzo Ferrari.

Paul Emery je zapravo isprva trebao biti samo vozač, dok su konstrukcijski dio odrađivali otac George i brat Peter. No ubrzo se i Paul prihvatio konstruiranja bolida pod porodičnim nazivom Emeryson, nerijetko čak i s prednjim pogonom.

U Formuli 500 Emeryson je bio među najuspješnijim proizvođačima bolida, a sve do 1962. povremeno su nastupali i u Formuli 1, bez uspjeha, dvaput i s Paulom za upravljačem.

Radio je i za Bernieja Ecclestonea u momčadi Connaught, kasnije osnovao još jednog uspješnog proizvođača trkaćih bolida, Scirocco, a šezdesetih je bio među vodećim tunerima popularnog Hillmana Imp. Brat Peter je pak osnovao Elfin, jednog od najuspješnijih konstruktora Formule Junior.

Komentari