IN MEMORIAM

Paul Emery, britanski konstruktor trkaćih automobila, umro 3. veljače 1993..

Utrke malih formula u Velikoj Britaniji u godinama nakon II. svjetskog rata predstavile su svijetu velikane John Cooper i Colin Chapman

No samo jedan od tih konstruktora, manje poznati Paul Emery, rođen 12. studenoga 1916. u Londonu, može se pohvaliti time da je konstruirao trkaće bolide u skladu s prva četiri seta tehnoloških pravila Formule 1, od 1950. do 1965.

Samo se još jedan čovjek na svijetu može pohvaliti time, mada ne i s direktnim radom na konstrukciji svojih bolida, a to je Enzo Ferrari.

Paul Emery je zapravo isprva trebao biti samo vozač, dok su konstrukcijski dio odrađivali otac George i brat Peter. No ubrzo se i Paul prihvatio konstruiranja bolida pod porodičnim nazivom Emeryson, nerijetko čak i s prednjim pogonom.

U Formuli 500 Emeryson je bio među najuspješnijim proizvođačima bolida, a sve do 1962. povremeno su nastupali i u Formuli 1, bez uspjeha, dvaput i s Paulom za upravljačem.

Radio je i za Bernieja Ecclestonea u momčadi Connaught, kasnije osnovao još jednog uspješnog proizvođača trkaćih bolida, Scirocco, a šezdesetih je bio među vodećim tunerima popularnog Hillmana Imp. Brat Peter je pak osnovao Elfin, jednog od najuspješnijih konstruktora Formule Junior.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin