Pazite na razmak, pri pretjecanju uključite pokazivač smjera, pretjecajna traka nije za vožnju

Popuštanje mjera zaštite od covida i početak turističke sezone najavljuju i povećanje prometa na autocestama. Zbog toga treba savjetovati vozačima da voze po propisu, pridržavaju se ograničenja brzine, drže potreban razmak, a prilikom pretjecanja, obvezno koriste žmigavac…

Dozvoljena brzina je 130 kilometara na sat te se bržom vožnjom, osim kršenja prometnih propisa, smanjuje sigurnost vožnje i znatno povećanje potrošnje goriva. Zbog toga je brža vožnja i neisplativa. Pritom je važno, proporcionalno brzini, povećati razmak od vozila ispred.

Vozač je dužan održavati minimalni razmak u iznosu puta, kojeg vozilo, tom brzinom, prijeđe u dvije sekunde. Pri 100 km/h to iznosi 55,6 m, pri 72,2 m, a pri 150 km/h 83,3 metra. Posebno je važno, prilikom pretjecanja paziti o minimalnom razmaku, dakle, pravodobno skrenuti u pretjecajnu traku. Vozač se mora prethodno uvjeriti da tu radnju može izvesti potpuno sigurno te prethodno uključiti pokazivač smjera.

To je propisano člankom 44. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a kazna je 300 kuna. Pretjecajna traka ne smije se koristiti za kontinuiranu vožnju. Nakon obavljenog pretjecanja, vozač se vozilom treba vratiti na voznu traku,  a pritom ne treba uključiti pokazivač smjera.

Autor