NOVE TEHNOLOGIJE

Porsche 911 GT2 RS 3D printanim klipovima ojačan sa 690 na 720 KS

Porsche je pokrenuo proizvodnju 3D printanih klipove za 911 GT2, RS koji su lakši i toplinski otporniji, što smanjuj inercijske sile i povećava učinkovitost motora…

Porsche je proizvodnju klipova 3D printanjem pokrenuo u partnerstvu s tvrtkama Mahl i Trumpf. Koristi metalni prah visoke čistoće i laserski postupak fuzije metala za izradu dijelova. Ovaj postupak uključuje lasersko zagrijavanje i taljenje površine praha prema konturi dijela.

To omogućuje da se bilo koji geometrijski oblik može 3D ispisati nakon što se dizajnerski podaci pošalju s računala. Zahvaljujući tehnologiji 3D ispisa, novi klipovi za Porsche GT2 RS 10 posto su lakši od kovanih serijskih klipova. Pored toga, novi klipovi imaju integrirani i zatvoreni rashladni kanal u kruni klipa.

Kako je objasnio Frank Ickinger iz odjela za napredni pogon u Porscheu, to omogućava povećanje brzine vrtnje motora, optimiziranje izgaranja i smanjenje toplinskog opterećenja na klipovima. Rezultat je dodatna snaga iz 6-cilindarskog twin-turbobenzinca 3.8 – snaga raste sa 690 KS do 720 KS. To će omogućiti povećanje najveće brzine na čak 365 km/h.

Ovo nije prvo što je Porsche proizvodi 3D printanjem. Od svibnja tako proizvodi naslone sjedala površine jastuka i naslona sjedala dostupnih na modelima 911 i 718 Cayman/Boxster. Uz to, 3D printanjem proizvodi 20 posto dijelova poput poluga za otpuštanje spojke modela Porschea 959.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin