SJAJNO IM IDE

Porsche bilježi snažan start u godini kad slavi lijepu obljetnicu

Foto: Nikola Jurković
-

Porsche je objavio uspješan početak prve godine nakon izlaska na burzu. U prva tri mjeseca prihodi od prodaje Grupe i operativna dobit Grupe porasli su za više od četvrtine…

Prihodi od prodaje porasli su za 25,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine na 10,10 milijardi eura (prethodna godina: 8,04 milijarde eura). Operativna dobit grupe porasla je za 25,4 posto s 1,47 milijardi eura na 1,84 milijarde eura. S 18,2 posto operativni povrat od prodaje Grupe bio je na razini istog razdoblja prošle godine. Nakon prvog tromjesečja, neto novčani tok u automobilskoj industriji iznosio je 1,43 milijarde eura (prethodna godina: 778 milijuna eura). Neto marža novčanog toka za automobilski segment porasla je na 15,3 posto (prethodna godina: 10,6 posto). Na neto novčani tijek za prethodnu godinu, među ostalim, utjecali su ozbiljni poremećaji u opskrbnom lancu.

Tržišta diljem svijeta i dalje su nestabilna – stoga smo tim više zadovoljni našim brojkama. Značajan rast posljedica je brojnih čimbenika: veće prodaje Grupe, kontinuiranih pozitivnih cijena i učinaka kombinacije. Nastavljamo voditi našu strategiju modernog luksuza naprijed, u interesu naših kupaca,” kaže Lutz Meschke, zamjenik predsjednika Izvršnog odbora i član odbora za financije i IT u Porsche AG.

Unatoč izazovnim okolnostima diljem svijeta, Porsche ponovno potvrđuje svoje ciljeve za cijelu 2023. godinu. Pretpostavka za prihode od prodaje Grupe leži u rasponu od 40 do 42 milijarde eura. “U slučaju da se globalni izazovi značajno ne pogoršaju, očekujemo operativni povrat od prodaje Grupe za fiskalnu godinu 2023. u rasponu od 17 do 19 posto,” kaže Lutz Meschke. “Dugoročno gledano, cilj nam je operativni povrat Grupe na prodaju veći od 20 posto.”

Oliver Blume, predsjednik Izvršnog odbora Porsche AG, dodaje: “Naša marka sportskih automobila ove godine slavi svoju 75. obljetnicu. I pozicionirani smo jače nego ikad prije. Naši su proizvodi vrlo traženi među kupcima diljem svijeta. Naš poslovni model je fleksibilan i robustan – čak iu izazovnom tržišnom okruženju. To se može pripisati cijelom Porsche timu.”

Porsche je povećao svoje isporuke kupcima za 18 posto na godišnjoj razini u prvom tromjesečju 2023. – usprkos nestabilnoj gospodarskoj situaciji i ograničenjima u dostupnosti dijelova. Sve u svemu, proizvođač sportskih automobila isporučio je 80.767 vozila u prvom kvartalu (prethodna godina: 68.426).

Autor