Porsche i Mobileye najavljuju suradnju

Porsche buduće modele planira obogatiti automatiziranim sustavima

Foto: Porsche

Proizvođač sportskih automobila Porsche i tehnološka tvrtka Mobileye sklopili su stratešku suradnju za serijsku proizvodnju premium ADAS rješenja.

U budućim modelima Porsche planira ponuditi automatiziranu pomoć i funkcije navigacije na pilotu temeljene na tehnološkoj platformi Mobileye SuperVisionTM.

“Mobileye je jedan od vodećih svjetskih pružatelja funkcija automatizirane vožnje. Ova tehnologija će nam pomoći da napredujemo s našom strategijom modernog, sportskog luksuza,” kaže Oliver Blume, predsjednik Izvršnog odbora Porschea. “Kombiniramo izvanredan proizvod s vrlo osobnim iskustvom. Važni su nam želje i stil života naših kupaca. Želimo uvijek iznova premašiti očekivanja – a to je upravo ono što radimo s partnerima svjetske klase kao što je Mobileye.”

Porsche će preuzeti vodeću ulogu u potpunoj integraciji Mobileye SuperVisionTM u svoje buduće modele. Kako bi se osiguralo iskustvo vožnje dostojno marke, sustave će integrirati i prilagoditi Porsche inženjeri. Sustav koji nadzire pažnju vozača također će prilagoditi interni stručnjaci tvrtke. Isto se odnosi i na njegovu integraciju u intuitivno korisničko sučelje Porsche Communication Management sustava.

“Drago nam je što možemo surađivati s Porscheom kako bismo kupcima diljem svijeta donijeli sljedeću generaciju tehnologije vožnje,” kaže prof. Amnon Shashua, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Mobileye. “Kao i Porsche, vođeni smo ciljem korištenja tehnoloških inovacija za poboljšanje iskustva vožnje na razini svjetske klase. Razvili smo sustav Mobileye SuperVisionTM za povećanje sigurnosti kroz sinergetsku interakciju vozača i vozila.”

“U većini situacija, vozači će i ubuduće sami htjeti voziti Porsche – i to će moći učiniti u bilo kojem trenutku. S tim u vezi, postoje određeni aspekti djelomično automatizirane vožnje koji nas zanimaju. Inteligentni sustavi poput tehnologije Mobileye SuperVisionTM mogu pomoći vozaču u svakodnevnim situacijama, na primjer tako da ne moraju cijelo vrijeme držati ruke na volanu u prometnim gužvama, “, kaže Michael Steiner, član uprave za istraživanje i razvoj u Porscheu i voditelj razvoja u Volkswagen grupi. Na području funkcija automatizirane vožnje Volkswagen grupa već surađuje s Boschom i Qualcommom, a u Kini s Horizon Robotics.

Foto: Porsche

Mobileye SuperVisionTM jedan je od najnaprednijih sustava pomoći vozaču na svijetu. Sustav omogućuje vozačima da maknu ruke s upravljača na različitim vrstama cesta dok vizualno prate svoju okolinu, ovisno o lokalnim zakonima i prometnim situacijama. Uz Mobileye SuperVisionTM, automobili mogu slijediti navigacijske rute koje odabere vozač, autonomno mijenjati trake i automatski pretjecati sporija vozila na cestama s više traka. Sustav nadzire okolinu s jedanaest kamera i podržava percepciju radarske fuzije. Ostale komponente uključuju karte visoke rezolucije (‘Road Experience Management’) i Mobileye EyeQ High Systems-on-a-Chip (SoC). Ova vrlo učinkovita kombinacija softvera i hardvera koristi umjetnu inteligenciju za izvođenje funkcija pomoći vozaču.

Autor

Preporučeni sadržaj