Porsche Cayenne dobiva novu top izvedbu, prve testove odradio Walter Röhrl

Legendarni vozač Walter Röhrl testira novu izvedbu Cayenne Coupe izvedbe…

Dvostruki svjetski prvak u reliju i ambasador marke Porsche odradio je brojna testiranja i nebrojno puno krugova na stazi Hockenheimringa. U svojoj procjeni dinamike vožnje, opisao je novi Cayenne kao „veliki skok naprijed u usporedbi sa svime što je do sad poznato. Ovaj automobil redefinira značenje izraza SUV ”. Kakve performanse očekujete od Porschea u kombinaciji s visokim stupnjem svakodnevne upotrebljivosti i varijabilnosti – to su stvari na kojima je Cayenne stajao otkako je debitirao 2002. godine.

Fokus tijekom razvoja bio je na sportskim performansama na cesti. Prvi Cayenne Turbo S pojavio se 2006. i podigao ljestvicu za dinamiku vožnje u SUV segmentu. Zatim je stigaoCayenne GTS 2007.

Posebno dinamični naglasci u početnim godinama modela bili su prvi Cayenne Turbo S, koji je imao izvanrednu izlaznu snagu za 2006. godinu od 383 kW (521 KS), i GTS modeli koji su od 2007. godine posebno prilagođeni sportskim potrebama. Cestovna vozila koja su se mogla voziti poput sportskih automobila – prava je senzacija u to vrijeme ”, kaže Röhrl, osvrćući se na prvu generaciju Cayennea koja je imala internu oznaku ‘E1’.

S novim modelom, koji je trenutno na završnom testiranju i optimizaciji kao dio razvoja do zrelosti serijske proizvodnje, Porsche želi još jednom podvući svoju tvrdnju o najboljim performansama u klasi. Fokus na modelu u dolasku bio je na izuzetnim performansama na cesti bez zanemarivanja udobnosti vožnje i svakodnevne upotrebljivosti. Temelji se na trenutnom Cayenne Turbo Coupé izvedbi, ali je dizajniran i razvijen još ekstremnije kako bi pružio ultimativno u smislu longitudinalne i bočne dinamike.

Uz mnoštvo drugih poboljšanja za sve šasije i upravljačke sustave, sustav aktivne stabilizacije Porsche Dynamic Chassis Control daje glavni doprinos stabilnom rukovanju novim modelom Cayenne i novoj postavci orijentiranoj na performanse. “PDCC uvijek održava tijelo uravnoteženim i ravnomjernim čak i tijekom vrlo žustrih zavoja”, objašnjava Porscheov testni vozač Lars Kern, koji je od početka pratio razvoj modela visokih performansi.

Upravljanje mu poboljšava i sveobuhvatno preuređena prednja osovina: „U usporedbi s Cayenne Turbo Coupé, prednji naplaci sada su širi za pola centimetra”, kaže Kern, koji je nedavno pozvao Waltera Röhrla u Hockenheim na probne vožnje.

Iako su vizualni naglasci novog Cayennea još uvijek bili u velikoj mjeri skriveni pod crnom kamuflažom, Röhrl je već mogao steći dubinski dojam izvanrednog potencijala dinamike vožnje novog modela Cayenne. Popraćen emotivnim zvukom novog ispušnog sustava od titana, koji je opremljen centralno postavljenim ispušnim cijevima, ambasador marke vozio je krug za krugom na Hockenheimringu i nakon toga bio vrlo impresioniran: „Automobil ostaje nevjerojatno stabilan čak i u brzim zavojima. U tolikoj mjeri kao da imate osjećaj da sjedite u kompaktnom sportskom automobilu, a ne u velikom SUV-u. ”

Premijera ovog modela očekuje se tijekom ljeta, a neke informacije govore kako bi trebao raspolagati snagom od 635 KS.

Foto: Porsche

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo