KRAJ JEDNE I POČETAK NOVE ERE

Porsche Mission R kao koncept i najava umirovljenja 911 na stazama

Porsche će predstaviti svoju studiju usmjerenu na budućnost u Münchenu…

IAA MOBILITY 2021 u Münchenu mjesto je gdje će i Porsche pružiti spektakularan pogled u automobilsku budućnost. Konceptni automobil Mission R kombinira najsuvremenije tehnologije i održive materijale, poput plastike ojačane prirodnim vlaknima.

Osim progresivnog dizajna, iznimno nisko spušteni, potpuno električni natjecateljski automobil sadrži karakteristične linije sportskih automobila iz Stuttgarta-Zuffenhausena. Dva novorazvijena elektromotora ugrađena u Porsche Mission R isporučuju do 800 kW (1.088 KS). Kapacitet baterije od oko 80 kWh i inovativni sustav rekuperacije omogućuju sprint utrke bez gubitka snage.

“Porsche je marka za ljude koji ostvaruju svoje snove. To vrijedi i za moto sport. Svoju inovativnu snagu doživljavamo na trkaćoj stazi, pokazujemo hrabrost u traženju novih puteva i oduševljavamo vlasnike automobila sportskim performansama”, kaže Oliver Blume, predsjednik izvršni odbor Porsche AG. “Uz naše sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu u Formuli E, sada činimo sljedeći veliki korak naprijed u električnoj mobilnosti. Konceptna studija je naša vizija potpuno električnog motosport eksponata za kupce. Misija R utjelovljuje sve ono što Porsche čini snažnim: performanse , dizajn i održivost. ”

Od početka Porsche Carrera Cupa Deutschland prije 31 godinu, proizvođač sportskih automobila proizveo je i isporučio više od 4.400 automobila u kup izvedbi potpisanoj od strane Weissacha. Najnovija verzija 911 GT3 Cup predstavljena je tek na početku ovogodišnje sezone 2021 u moto sportu, a temelji se na generaciji modela 992. Porsche Mission R ukazuje na to kako bi mogla izgledati budućnost serije jedne marke sa potpuno električnim automobilima.

Automobil s pogonom na sve kotače koji isporučuje nešto manje od 1.100 KS u kvalifikacijskom načinu ubrzava od 0 do 100 km/h za manje od 2,5 sekunde. Najveća brzina iznosi preko 300 km/h. Na trkaćoj stazi električni trkač postiže iste rezultate u krugu kao i trenutni Porsche 911 GT3 Cup. Zahvaljujući novoprojektiranim elektromotorima i baterijskim ćelijama – svi opremljeni inovativnim izravnim hlađenjem ulja – Porsche Mission R koncept studija daje konstantnu izlaznu snagu od 500 kW (680 KS) u trkačkom načinu rada. Uklonjeno je takozvano smanjenje vrijednosti, odnosno smanjenje izlazne snage baterije zbog toplinskih uvjeta.

Elektromotor snage do 320 kW (435 KS) pokreće prednju osovinu, dok se na stražnju stranu isporučuje najviše 480 kW (653 KS). Zahvaljujući naprednoj 900-voltnoj tehnologiji i Porsche Turbo Chargingu, 15-minutni odmor od utrkivanja sve je što je potrebno za punjenje baterije od 5 do 80 posto SoC-a (stanje napunjenosti). Punjenje se može odvijati do 340 kW. Mission R također ima daljnji razvoj Porscheove aktivne aerodinamike (PAA) sa sustavom za smanjenje otpora (DRS) na dijelu nosa i stražnjem krilu.

Budućnost utrka očito je već definirana. I prije nego što smo pomislili…

Foto: Porsche

Autor