GALERIJA NA KOTAČIMA

Porsche modeli kao umjetnička djela, ovako nešto sigurno niste nikada vidjeli

Od psihodelične rock zvijezde 356 do nevjerojatno cvijećem oslikanog Taycana, ovaj popis donosi Porsche umjetničke automobile tijekom godina kako bismo odali počast talentiranim kreativcima koji su ih učinili opipljivom stvarnošću.

Je li Porsche ima potencijal da zamjeni umjetničko platno? Čini se da je, barem ako pitate inovativne umjetnike. Nakon nedavnog izdanja zadivljujućeg modela 968 L’ART, bilježimo neke od najboljih primjera Porsche umjetničkih djela – od dva Taycana i 356 do šarolikog niza 911 modela – i otkrivamo da je za to potrebno mnogo više od same pripreme boje kako bi ih pretvorili u automobilske umjetnosti od kojih vam se zavrti glava.

968 L’ART od L’Art de L’Automobile

Utjelovljujući vezu između vozila i mode, ovaj izvanredni redizajnirani automobil – zamisao osnivača L’Art de L’Automobilea Arthura Kara – prenosi retro izgled u moderno doba. Predstavljen na Tjednu mode u Parizu 2021. uz odgovarajuću kolekciju kapsula, sudionici su vidjeli kako se svjetovi mode, umjetnosti i automobila sudaraju kako bi obilježili 30. godišnjicu 968 modela. 968 L’ART oživljava u zadivljujućem Zelenom biseru, s dodanom mistikom izgleda kao tri druge nijanse, ovisno iz kojeg kuta gledate. TAG Heuer kreirao je odgovarajući kronograf koji prati ovaj jednokratni automobil, dok je krov uklonjen i dodana su RECARO sjedala, uključujući grafičku kožu na središnjoj ploči koja odgovara boji eksterijera.

996 Labud Chrisa Labrooya (naslovna fotografija)

Porsche je škotskom digitalnom umjetniku Chrisu Labrooyu ponudio priliku da po prvi put prenese jedno od svojih digitalnih umjetničkih djela u stvarni svijet. Rezultat je 996 Swan, koji je dizajniran za obljetnicu “20 godina Porschea u Kini”. Porsche 911 Type 996 bio je prvo vozilo prodano u Kini prije dva desetljeća. U Srednjem kraljevstvu labud je simbol sreće. Artcar se prvi put pojavio u javnosti u Šangaju početkom studenog 2021., a pojavit će se u sljedećim tjednima.

911 Carrera od Nelsona Makama

Slavni južnoafrički umjetnik Nelson Makamo oduvijek je znao da će posjedovati Porsche, ali ono što nije očekivao je način na koji se to dogodilo. Nakon što je od djetinjstva maštao o tome kakav bi bio osjećaj držati ključeve jednog, bio je to slučajan susret s modernim primjerom tijekom boravka u Western Capeu koji je ponovno razbuktao njegov Porsche san. To je učvrstilo njegovu predanost da na kraju posjeduje Jet Black Metallic 911 Carrera.

Zatim je u novije doba, Taycan preuzeo glavnu riječ u fokusu umjetnika.

Foto: Porsche

Autor