FORMULA E novosti

Porsche Taycan Turbo GT preuzima ‘safety car’ ulogu u Formuli E

Foto: Porsche

Porsche Taycan Turbo GT bit će novi sigurnosni automobil Formule E. Na dvostrukoj utrci u Berlinu 11. i 12. svibnja, najsnažniji serijski Porsche svih vremena preuzima ovu prestižnu, ali i odgovornu ulogu.

Novi Taycan predstavljen je u veljači. Ubrzo nakon toga smo upoznali i Turbo GT.  Thomas Laudenbach, potpredsjednik Porsche Motorsporta preuzimanje ove sigurnosne uloge komentirao je ovim riječima: „Održivost i elektrifikacija su od velike važnosti za Porsche, što se odražava u našim aktivnostima u motosportu – uključujući uvođenje Taycan Turbo GT kao sigurnosnog automobila. Ovo je simbolika činjenice da učimo iz motosporta za serijske primjene. U Formuli E to se posebno odnosi na naše električne sportske automobile, na primjer u upravljanju energijom. Ovo je još jedan razlog zašto je Taycan nedavno napredovao u gotovo svim disciplinama.”

Foto: Porsche

Novi Taycan ima više snage s većim dometom i puni se brže i robusnije. Turbo GT je na vrhu ponude od ožujka: s rekordnim krugovima na Nürburgringu i Laguna Seci, pokazao je svoju dosljednu konfiguraciju staze. Uz opcijski Weissach paket, može ubrzati od 0 do 100 km/h za 2,2 sekunde i postići najveću brzinu od 305 km/h. A posjeduje i ‘Attack Mode’, opciju s privremenim pojačanjima do 120 kW dodatne snage, temelji se na tehnologiji Porsche 99X Electric, trenutačnog bolida Formule E koji osvaja svjetsko prvenstvo.

Foto: Porsche

Po prvi put ikada, dvije verzije električnog sigurnosnog automobila za svjetsko prvenstvo prednjačit će: Taycan Turbo GT u ekskluzivnoj vanjskoj boji Purple Sky Metallic obavljat će svoje dužnosti s paketom Weissach, dakle bez ikakvih stražnjih sjedala. Drugi automobil u boji Shade Green Metallic bit će u akciji bez dodatnog poboljšanja performansi (kao četverosjed).

Foto: Porsche

Poput koncepta Porsche 99X Electric, Taycan je također razvijen u Porsche odjelu za istraživanje i razvoj u Weissachu, radeći na neto ugljično neutralnoj osnovi. Porsche stručnjaci u Mantheyu sa sjedištem na Nürburgringu nastavit će brinuti o vozilima; ti su stručnjaci također odgovorni za ugradnju svih potrebnih izmjena. Ove izmjene uključuju elemente kao što su svjetla upozorenja i povezana elektrika, komunikacijska oprema visoke tehnologije i aparati za gašenje požara. Iskusni portugalski vozač Bruno Correia ostat će za volanom ‘safety cara’.

Porsche se natječe u svojoj petoj sezoni Formule E 2023./2024. Uz tvornicu TAG Heuer Porsche Formula E Team, američka tvrtka Andretti Formula E natječe se s Porscheom 99X Electric. Predanošću svjetskom prvenstvu, Porsche naglašava ustrajnost u preuzimanju vodeće uloge među tradicionalnim proizvođačima automobila u područjima elektrifikacije, održivosti i tehnologije.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo