DOBRO JE ZNATI

Posljedice olujnog nevremena, evo kako spasiti automobil od mogućih problema

Olujno nevrijeme praćeno pljuskovima, grmljavinom i jakim vjetrom početkom tjedna napravilo je poprilično štete u brojnim županijama…

Ne razmišljamo o takvim stvarima, sve dok se ne dogode i sve dok ne vidimo slike koje nas ne ostavljaju ravnodušnima. Ljetno razdoblje uvijek je bilo posebno prevrtljivo i često je znalo iznenaditi ljude. Tako je bilo i početkom ovog tjedna širom Lijepe naše.

Sisačko – moslavačka županija
ŽC 112 Sisak zaprimio je 1. kolovoza od 11:25 sati preko 220 poziva građana o olujnom nevremenu koje je rušilo drveće i nosilo crijepove i druge pokrove kuća te rušilo stupove električne mreže. Bilo je više dojava o potrganim žicama električne mreže između stupova i dalekovoda. Na intervencije su izašli vatrogasci javih vatrogasnih postrojbi Sisak, Petrinja, Kutina i Novska te vatrogasci DVD-a s područja pogođenih nevremenom. ŽC 112 Sisak primljene dojave o kvarovima na električnoj mreži prosljeđivao je dispečeru HEP-a DP Elektra Sisak i HEP-a DP Elektra Križ. Prema informaciji dispečera HEP-a DP Elektra Sisak, radi se o velikim štetama na infrastrukturi HEP-a. Većina kvarova je otklonjena.

Županijski centar 112 Zagreb je također zaprimio više dojava o nevremenu u Sisačko – moslavačkoj županiji. Najviše se radilo o drveću koje je palo i zakrčilo prometnice te oštećenim strujnim stupovima i kablovima. Određena mjesta su ostala bez struje, oštećeni su krovovi kuća i gospodarskih objekata. Sve dojave javljene su nadležnim službama.

Zagrebačka županija
ŽC 112 Zagreb zaprimio je više poziva građana vezano uz posljedice nevremena koje je oko 11:30 sati prošlo dijelom Zagrebačke županije (Haganj, Vrbovečka Dubrava, Dugo Selo, Habijanovac, Križ). Najviše dojava odnosilo se na drveće koje je palo i zakrčilo prometnice, oštećene strujne stupove i strujne kablove, a u mjestu Dubrava Vrbovečka oštećeno je nekoliko desetaka kuća (popadali crijepovi, oštećeni krovovi). Dojava o ozlijeđenim osobama nije bilo. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe.

Požeško – slavonska županija
Zbog nevremena praćenog jakom kišom i vjetrom koje je oko podneva zahvatilo područje Lipika, Pakraca i Požege, došlo je do oštećenja krovova na stambenim objektima i obiteljskim kućama. Od većih objekata dignut je limeni krov na stambenoj zgradi u Pakracu i oko 50 m² krova na zgradi PU OKC u Požegi. Porušeno je na desetke stabala na D38 Požega-Pakrac između naselja Mijači i Glavica, na D47 kod naselja Dobrovac te na D69 Striježevica. Većina naselja na području Pakraca, Lipika i Čaglina ostalo je bez električne energije zbog kvarova na električnoj mreži. Na saniranju posljedica nevremena sudjelovali su vatrogasci i ekipe Elektre.

Virovitičko – podravska županija
Jako nevrijeme s olujnim vjetrom zahvatilo je oko 12:30 sati područje Županije. Ukupno je zaprimljeno 13 dojava iz cijele Županije o padu stabala preko ceste, na krov jedne kuće u Virovitici i u dvorište u Slatini. Došlo je do prekida električne mreže zbog oštećenja električnih vodova u Lugu Gradinskom (općina Gradina). U mjestu Pitomača iz gnijezda na električnom stupu zbog vjetra je pala mlada roda i ozlijedila nogu. Rodu su zbrinuli djelatnici prihvatilišta za zaštićene ptice.

Osječko – baranjska županija
Jako nevrijeme praćeno vjetrom oko 14:00 sati zahvatilo je područje Županije. Uslijed nevremena porušena su stabla na prometnice, električne vodove i krovove kuća u Osijeku, Đakovu, Belišću, Belom Manastiru, Starom Topolju, Lacićima, Malinovcu, Habjanovcima, Ladimirevcima, Selcima Đakovačkim, Velimirovcu i Klokočevcima. Zaprimljena je dojava o padu rasvjetnog stupa na osobno vozilo u Osijeku i podignutom krovištu kuće u Našicama. Nekoliko ulica je ostalo bez električne energije u Osijeku. Na đakovačkom području srušio se 400 kV dalekovod Ernestinovo – Đakovo na prometnicu između naselja Krndija i Punitovci te je zatvoren promet. Također je došlo do pada tri dalekovoda kod groblja u Punitovcima. Na crkvi u Punitovcima urušen je dio krovišta, a primljeno je i nekoliko dojava o štetama na obiteljskim kućama. Primljene su i dojave iz Čepina o rušenju stabala na kuće i električne vodove, oštećenju krovova kuća i objekata te kvarovima na elektroenergetskoj mreži u Levanjskoj Varoši. Na intervencijama su bili vatrogasci i ekipe HEP-a, kao i djelatnici komunalnih poduzeća koji rade na otklanjanju posljedica.

Bjelovarsko – bilogorska županija
Šire područje Županije (Grubišno Polje, Veliki Grđevac, Predavac, Dražica) oko 12 sati zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno pljuskovima, grmljavinom i jakim vjetrom. ŽC 112 zaprimio je preko 50 dojava građana i interventnih službi o posljedicama nevremena. Dojave su odnosile na pad stabala na prometnice, oštećene električne i telefonske vodove te oštećene objekte i osobna vozila. Po dojavama alarmirane su nadležne službe (Ceste d.d., HEP, vatrogasci). Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama niti o posljedicama udara groma. Prema informacijama HEP-a (Elektra Križ i Bjelovar) van pogona je bilo 200 trafostanica na 12 visokonaponskih pravaca. Ne teren su izašle ekipe Elektre. Za vrijeme trajanja poremećaja bez električne energije bilo je više od 6200 korisnika.

Koprivničko – križevačka županija
Zbog pojačanog vjetra na području Županije došlo je do pada grana i drveća na električne vodove. U popodnevnim satima došlo je do rušenja dva stupa na prugu Sv. Ivan Žabno – Bjelovar (između postaja Sv. Ivan Žabno i Cirkvena). Dispečer HŽ je izvijestio da je došlo do pada stabla na prugu između postaja Kloštar Podravski – Bjelovar. Grane koje su bile na pruzi uklonili su strojovođa i osoblje vlaka, zastoja i materijalne štete nije bilo. Uslijed vjetra bez struje je bilo nekoliko mjesta koja su u nadležnosti Elektre Bjelovar. Koprivnica i bliža okolica bili su bez struje 5 minuta zbog ispada zaštite u 110 kV trafostanici Koprivnica 1.

Varaždinska županija
Uslijed olujnog vjetra koje je oko 15:00 sati zahvatilo područje općine Sveti Đurđ nastala je šteta u 8 domaćinstava. Oštećeno je 7 krovišta na obiteljskim kućama, 3 gospodarske zgrade i 3 osobna vozila, na saniranju šteta bili su angažirani vatrogasci DVD Sv. Đurđ, DVD Hrženica, DVD Komarnica i DVD Karlovec. Nema informacija o ozlijeđenim osobama. Za vrijeme nevremena nije bilo problema u elektro i vodoopskrbi. Područje Hrženice iza 18 sati obišla je načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, gdje se susrela s voditeljem Službe za prevenciju i planiranje Područnog ureda civilne zaštite Varaždin koji ju je informirao o stanju na terenu i poduzetim aktivnostima.

Brodsko – posavska županija
Oko 13:00 sati jak vjetar praćen kišom zahvatio je dijelove Županije, izazvao je prekide u opskrbi potrošača električnom energijom u više naselja na području općine Cernik i Podcrkavlje te u pojedinim dijelovima Slavonskog Broda. Došlo je do rušenja drveća na prometnice: Slavonski Brod (dvije lokacije), cesta Donji Rogolji – Okučani, cesta Brodski Stupnik – Lovčić, Novo Topolje – Trnava, u naselju Kindrovo, Oriovac. Vjetar je otkinuo lim s krovišta objekta u Brodskom Stupniku. Područje Slavonskog Broda zahvatio je oko 20:35 sati jači vjetar praćen kišom. ŽC 112 Slavonski Brod zaprimio je nekoliko poziva vezano uz nestanak električne energije, pad nekoliko crijepova s krova kuće te pad stabla pored ceste.

Karlovačka županija
Zbog nevremena na pojedinim dijelovima Županije dolazilo je tijekom dana do kvarova i nestanaka električne energije. Zaprimljeno je nekoliko poziva o oštećenju električne zračne mreže (stupovi, žice), o čemu je odmah obaviješten HEP Karlovac. ŽC112 Karlovac imao je nekoliko poziva vezanih uz padanje drveća na prometnice, o čemu su odmah obaviještene žurne službe koje su intervenirale. Prema informacijama dispečera HEP Karlovac, tijekom dana je dolazilo do povremenog nestajanja napajanja 10 kV-a postrojenja na širem području Cetingrada i Slunja (DV 10 kV Vojišnica, DV 10 kV Podmelnica, DV 10 kV Kamenica) zbog nevremena i jakog vjetra, a samim time i do prekida napajanja električnom energijom potrošača na tom području (oko 2500 korisnika).

Krapinsko – zagorska županija
ŽC 112 Krapina je u vremenu od 15:55 do 20:26 sati zaprimio sedam dojava u vezi nestanka električne energije uzrokovanih pojačanim vjetrom i kišom, iz Andraševca, Domahova, Zaboka, Repovca, Komora Začretskog, Lepe Vesi i Pavlovca Zabočkog. Sve kvarove dežurne ekipe HEP-a su otklonile.

Istarska županija
Nevrijeme praćeno vjetrom oko 18:30 sati zahvatilo je dio središnje Istre prema zapadu (Grdo Selo, Trviž, Škropeti, Fabci, Gambetići, Vežnaveri). Zaprimljeno je desetak dojava građana o srušenim stablima i granama na prometnicama, jedna dojava o padu stabla na krov obiteljske kuće u Vežnaverima te dojave o padu nekoliko stabala na osobne automobile u Trvižu. O navedenim događajima obaviješteni su vatrogasci, policija i djelatnici Istarskih cesta koji su sanirali posljedice nevremena.

Postavlja se pitanje, kako izbjeći moguće probleme? Za početak, treba više vjerovati meterolozima. Svaka moguća najava može biti znak da se pobrinete za svoje bližnje, te da osigurate vrijedne stvari. Automobil pri tome ne ostavljajte baš ispod drveta ili krova kuće. Predvidite moguće opasnosti na lokaciji na kojoj se nalazite i kratkotrajni pljuskovi, moguća tuča, snažni vjetrovi već su manje opasni…

Foto: MUP.hr