SAVJETI VOZAČIMA

Postupanje u situaciji kad je na autocesti vozilo iz suprotnog smjera

Ako se suočite s vozilom koje vozi u suprotnom smjeru, zadržite prisebnost i izbjegnite ga načinom ovisno o situaciji te odmah nazovite policiju na 192 ili službu 112…

Vožnja u suprotnom smjeru na autocesti, zbog velikih relativnih i apsolutnih brzina, jedna je od najpogibeljnijih situacija u cestovnom prometu uopće. Definirana je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, članak 49. stavak (5)

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila kreće kolničkom trakom namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera, odnosno u suprotnom ili zabranjenom smjeru.

Nažalost ne može se potpuno izbjeći, koliko god infrastruktura na autocesti i signalizacija bili kvalitetno izvedeni. Naime, to se događa zbog namjere vozača ili nesnalaženja, gubitka kontrole pri uključivanju na autocestu, u pravilu povezanim sa psihofizičkim stanjem vozača.

Neodgovorni vozači, nakon što propuste potreban izlaz, krajnje neodgovorno okreću vozilo u suprotni smjer, kako bi se na njega vratili. Još su opasniji ekshibicionisti, koji to rade svjesno, prema je kazne za takav prekršaj velike. U trećoj su skupini vozači koji zbog psihofizičkog stanja krenu u pogrešan smjer, premda pritom najmanje triput postupe protivno cestovnoj signalizaciji i prometnim propisima, prolazeći pored table STOP – krivi smjer, kolnikom s upozoravajućim vibracijskim trakama.

Ako se izravno nađete u takvoj situaciji, uočite da vam nailazi vozilo iz suprotnog smjera, zadržite prisebnost te kočenjem i manevriranjem, ovisno o okolnostima, izbjegnite mogućnost sudara. Potom odmah nazovite policiju na 192 ili službu 112. Na autocesti je važno imati radio uređaj uključen u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS odnosno Traffic ili TA funkcija), kojom se vozače pravodobno upozorava da je u sustavu vozilo koje vozi u suprotnom smjeru.

Tada treba nastaviti voziti desnom trakom brzinom od 40 km/h, do najbližeg izlaza s autoceste. Na to, sukladno proceduri postupanja u izvanrednih situacijama, upozorava i aktivna svjetlosna signalizacija, kojom se vozila preusmjeravaju u desnu voznu traku, uz ograničenje brzine od 40 km/h. U toj izvanrednoj i vrlo opasnoj situaciji važno je dakle slijediti upute te sačuvati prisebnost, kako bi se spriječile teške i tragične posljedice.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin