ANALIZA TRAGIČNE NESREĆE KOD ZADRA

Prebrza vožnja i nepropisno pretjecanje, bez straha od kažnjavanja, formula za smrt!

Vozači motocikala praktički su stalno u brzinskom prekršaju, a rade i druge teške prekršaje, znajući da je rizik da će biti kažnjeni za to zanemariv…

Tragična nesreća,sinoć oko 21:10 na državnoj cesti DC-08 iz Posedarja prema Zadru, u kojoj je 52-godišnji vozač motocikla pri pretjecanju udario u vozilo iz suprotnog smjera, pričem je poginuo, a vozač automobila te vozač drugog motocikla, koji je pao uslijed naleta na vozilo u nekontrolirnoj kretnji nakon sudara, dogodila se po poznatom obrascu.

Motociklist je teško kršio prometne propise, vozeći prevelikom i neprilagođenom brzinom te nepropisno pretječući (čl. 53., čl. 51. i čl. 66. Zakona o sigurnosti prometa na cestama), znajući da je rizik da će za te teške prekršaje biti kažnjen, zanemariv. Praktički ne postoji.

Zbog toga je prioritet, u svrhu povećanja sigurnosti vožnje, povećanje izvjesnosti kažnjavanja, prvenstveno uvođenjem sustavnog videonadzora na prometnicama. Dotada, policija treba intenzivirati kontrole i početi sustavno kažnjavati vozače motocikala koji voze nepropisno. Zbog minimalnog rizika kažnjavanja, gotovo svaki vozač bržeg motocikla je praktički uvijek, u barem jednom (brzinskom) prekršaju.

Nažalost vozači motocikala svoje vozilo često ne koriste zbog prometne potrebe, da bi se prevezli iz jednog u drugo mjesto, nego radi uživanja i dokazivanja u vožnji. Takva je bila jučerašnja brza vožnja više motocikala. Pritom se malo vodi računa da vožnja na motociklu nije 10 posto, nego 10 puta (!) opasnija, pogibeljnija nego u automobilu.

Zbog toga bi stalno trebali nositi kompletnu zaštitnu opremu: kacigu, čizme, rukavice, kombinezon, koji ispunjavaju potrebne sigurnosne standarde (ne kupovati najjeftinije proizvode sumnjive kvalitete).

Slika je ilustracija

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin