PRAVNI SAVJET

Priznao krivnju, a osiguranje to ne prihvaća. Što sad?

-

Bez policijskog očevida, svoje pravo možete ostvariti jedino uz pristanak osiguravatelja u sudskom postupku. Žalite se osiguravatelju krivca za nezgodu, a ako žalbu ne usvoje, zatražite stručnu pomoć i tužite ga…

PITANJE ČITATELJA

Zaustavila sam Volkswagen Passat 2.0 TDI na cesti, jer je ispred mene bio zaustavljen kombi, bez upaljenih žmigavaca, a vozač je razgovarao na mobitel. Odjednom je krenuo unatrag i udario me. Priznao je krivnju i dao mi policu te smo se javili u njegovo osiguranje.

Procjenitelj je pregledao vozila te napisao kalkulaciju troškova, uz opasku da ne može potvrditi da je oštećenja nastalo kako opisali, jer na kombiju nije bilo vidljivo veće oštećenje. Potom mi je osiguranje poslalo obavijest da moj zahtjev nije osnovan i da ne postoji osigurateljno pokriće, jer osiguranik nije platio premiju te da nema osnova za naknadu štete.

ODGOVOR PRAVNOG STRUČNJAKA

Ako je oštećenje bilo manje, trebali ste sastavili Europsko izvješće o nezgodi, iz kojega nedvosmisleno proizlazi krivnja vozača kombija. Ako je pak bilo veće, trebali ste zvati policiju, radi sastavljanja zapisnika o očevidu i popisivanja svjedoka.

Žalite se osiguravatelju krivca za nezgodu, a ako žalbu ne usvoje, zatražite stručnu pomoć i tužite osiguravatelja krivca nezgode za naknadu štete. Naime, činjenica da osiguranik nije platio premiju osiguranja, za vas, kao treću osobu, nema nikakvog utjecaja.

To je stvar internog odnosa osiguravatelja i osiguranika, povodom kojeg osiguravatelj može pokrenuti ovršni postupak, radi nadoknade isplaćene odštete. A dinamiku nastanka nesreće trebat ćete dokazivati u sudskom postupku.

Vanja Vargec, pravni stručnjak

Autor