BUDITE ODGOVORNI

Prometna patrola, policija tijekom vikenda evidentirala 5.523 prometna prekršaja!

Foto: Nikola Jurković

Od zabilježenih 277 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, najveća koncentracije alkohola u količini od 4,53 g/kg izmjerena je na području PU virovitičko – podravske

Tijekom proteklog vikenda, policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja. U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Od 19. do 21. travnja 2024. godine, policijski službenici utvrdili su ukupno 5523 prekršaja, od kojih izdvajamo:

277 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracije alkohola u količini od 4,53 g/kg izmjerena je na području PU virovitičko – podravske;
3311 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU šibensko – kninske i iznosila je 213 km/h;
442 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i
174 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Analiza prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko – dalmatinske, odnosno 41 prekršaj.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU splitsko – dalmatinska s 404 takva prekršaja.

Najviše prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa zabilježeno je kod vozača na području PU zagrebačke, 66 spomenutih prekršaja.

Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je, također, na području PU zagrebačke, a radi se o 25 prekršaja.

Detaljnijom analizom vidljivo je kako su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobnoj skupini od 31 do 40 godina (73 takva prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg, dok je to ujedno i najčešće izmjerena koncentracija kod svih dobnih skupina.

Recidivisti

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno pet osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile pet teških prekršaja, od kojih najviše:

nedopuštena koncentracija alkohola – 1 prekršaj;
upravljanje bez položenog vozačkog ispita – 2 prekršaja;
upravljanje dok je vozaču izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom – 1 prekršaj te
odbijanje testiranja na droge – 1 prekršaj.

Iz tog razloga jedan vozač je zadržan u posebnim prostorijama, a protiv četiri vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Na cestama Republike Hrvatske, od 19. travnja u 00,00 sati do 21. travnja 2024. u 24,00 sata dogodile su se 63 prometne nesreća s nastradalim osobama, od kojih 16 pripada kategoriji teških prometnih nesreća. Nije bilo nesreća s poginulim osobama, a bilo ih je 16 teško ozlijeđenim osobama. U navedenim teškim prometnim nesrećama, 16 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, a sedam osoba je lakše ozlijeđeno. Ukupno je ozlijeđeno 90 osoba.

S ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Mi kao Autoportal.hr i sama policija pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo