POLICIJA UPOZORAVA

Prometna patrola, tijekom vikenda rekorder vozio 236 km/h!

Foto: Nikola Jurković

Prekoračenje dopuštene brzine kretanja i dalje je najzastupljeniji prekršaj kod vozača

Policija je i protekloga vikenda nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama. Stoga su ove aktivnosti posebno usmjerene i prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda od 8. do 10. ožujka 2024. godine utvrdili su ukupno 3629 prekršaja od čega izdvajamo:

– 383 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola,
– 1262 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja,
– 358 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
– 121 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Analiza prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, 76 takvih prekršaja. Najveće koncentracije alkohola u količini od 3,04 g/kg izmjerene su na području Policijske uprave zagrebačke. Najviše prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobnoj skupini od 18 do 24 godina (78 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg, dok je to ujedno i najčešće izmjerena koncentracija kod svih dobnih skupina.
Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je Policijska uprava istarska sa 111 takvih prekršaja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području Policijske uprave zadarske – 236 km/h.
Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području Policijske uprave zagrebačke, gdje je utvrđeno 58 takvih prekršaja.
Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je isto tako na području Policijske uprave zagrebačke, 18 takvih prekršaja.

Recidivisti

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečene 23 osobe koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 24 teška prekršaja, od čega najviše:

  • nedopuštena koncentracija alkohola – 15,
  • upravljanje bez položenog vozačkog ispita – 4,
  • upravljanje dok je vozaču izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom – 1 te
  • odbijanje testiranja na droge – 4.

Iz tog razloga 11 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv 12 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Prometne nesreće

Na cestama Republike Hrvatske u razdoblju od 08.03.2024. u 00,00 sati do 10.03.2024. u 24,00 sati dogodila se 51 prometna nesreća s nastradalim osobama, od kojih 12 pripada kategoriji teških prometnih nesreća. Dogodile su se dvije nesreće s poginulim osobama i 10 nesreća s teško ozlijeđenim osobama. U navedenim teškim prometnim nesrećama, dvije osobe su smrtno stradale, a 14 je zadobilo teške tjelesne ozljede, a četiri osobe lakše su ozlijeđene. Ukupno je ozlijeđeno 66 osoba.

S ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Slijedom iznijetog, policija ponovno poziva sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo