Rabljeni sve više na cijeni, dvije kategorije automobila posebno dobro drže vrijednost

Prodaja automobila Lagermax Škoda

Mali automobili predvode listu vozila koja su poskupjela…

Nije tajna, kako je tržište automobila još uvijek u stanju šoka. To otkrivaju i prodajni rezultati, što novih, a što rabljenih automobila.

Tako primjerice, nama omiljeno tržište rabljenih vozila, ono njemačko, u siječnju bilježi pad od 30% zbog pandemijskih mjera i ekonomske neizvjesnosti.

Dok rast stoji samo uz električne automobile, kojima najviše idu u korist državni poticaji. S druge strane rabljeni automobili postaju znatno skuplji. U prosjeku, kupci trenutno moraju platiti rabljeni automobil oko 800 eura više nego u siječnju 2020.

Indeks cijena rabljenih vozila zabilježio je rast cijena rabljenih automobila već krajem prošle godine, dok je na početku ove godine to ponovno i znatno premašeno.

Pogled na segment vozila otkriva poskupljenja zabilježena ponajviše za male automobile i vozila srednje te više srednje klase gdje je porast cijene od tri ili četiri posto postao jasan. Mali automobili u prosjeku koštaju 11.344 eura, vozila srednje klase 21.376 eura, a automobili više srednje klase – 27.958 eura.

Ostali segmenti kretali su se u prosjeku s rastom cijena do najviše oko dva posto. Iznimka su kombiji i minibusi koji su pojeftinili za gotovo jedan postotni bod. Krivulja cijena bila je slično konstantna unutar dobnih segmenata. Ovdje su vozila zabilježila maksimalan rast cijena od oko jedan posto.

foto: Škoda

Komentari