IZNENAĐENI?

Rabljeni sve više na cijeni, dvije kategorije automobila posebno dobro drže vrijednost

Mali automobili predvode listu vozila koja su poskupjela…

Nije tajna, kako je tržište automobila još uvijek u stanju šoka. To otkrivaju i prodajni rezultati, što novih, a što rabljenih automobila.

Tako primjerice, nama omiljeno tržište rabljenih vozila, ono njemačko, u siječnju bilježi pad od 30% zbog pandemijskih mjera i ekonomske neizvjesnosti.

Dok rast stoji samo uz električne automobile, kojima najviše idu u korist državni poticaji. S druge strane rabljeni automobili postaju znatno skuplji. U prosjeku, kupci trenutno moraju platiti rabljeni automobil oko 800 eura više nego u siječnju 2020.

Indeks cijena rabljenih vozila zabilježio je rast cijena rabljenih automobila već krajem prošle godine, dok je na početku ove godine to ponovno i znatno premašeno.

Pogled na segment vozila otkriva poskupljenja zabilježena ponajviše za male automobile i vozila srednje te više srednje klase gdje je porast cijene od tri ili četiri posto postao jasan. Mali automobili u prosjeku koštaju 11.344 eura, vozila srednje klase 21.376 eura, a automobili više srednje klase – 27.958 eura.

Ostali segmenti kretali su se u prosjeku s rastom cijena do najviše oko dva posto. Iznimka su kombiji i minibusi koji su pojeftinili za gotovo jedan postotni bod. Krivulja cijena bila je slično konstantna unutar dobnih segmenata. Ovdje su vozila zabilježila maksimalan rast cijena od oko jedan posto.

Savjet: kupujte u provjerenoj autokući,,,

foto: Škoda

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin