PROIZVODNJA NE SMIJE TRPJETI

Renault Grupa i Verkor suradnja za stalno dostupne visokoučinkovite baterije

Foto: Renault
-

Renault Grupa uspostavila je dugoročno partnerstvo s tvrtkom Verkor koja će godišnje isporučivati 12 GWh baterija za električna vozila Grupe.

Renault Grupa i Verkor, europski pionir u proizvodnji niskougljičnih baterija, uspostavili su dugoročno trgovačko partnerstvo s ciljem opskrbe baterijama za električna vozila.

Verkor će Renault Grupi godišnje isporučivati 12 GWh baterija za električna vozila. Od 2025. godine, te će se baterije ugrađivati u vozila viših segmenata Renault Grupe, počevši od Alpineova 100 % električnog C-crossovera linije GT koji će se proizvoditi u Dieppeu u Francuskoj.

Riječ je o visokoučinkovitim baterijama s malim ugljičnim otiskom, a proizvodit će se u budućoj gigatvornici tvrtke Verkor u Dunkerqueu u Francuskoj.

Ova objava predstavlja važan korak u razvoju tvrtke Verkor i učvršćuje stratešku suradnju započetu u lipnju 2021., kada je Renault Grupa stekla udjel u tvrtki Verkor. Tvrtke su od tada potvrdile tehničku kvalitetu proizvoda, njegovu gospodarsku konkurentnost i proces industrijalizacije koji, među ostalim, obuhvaća Inovacijski centar Verkor u Grenobleu i izgradnju gigatvornice u Dunkerqueu, koja će s radom započeti 2025. godine.

Benoit Lemaignan, suosnivač i predsjednik upravnog odbora tvrtke Verkor, poručio je: „Povjerenje koje nam Renault Grupa ukazuje od samog početka sada je ostvareno u dugoročnom trgovačkom partnerstvu koje dodatno potvrđuje privlačnost i uvjerljivost našeg projekta. Budući da trenutačno prikupljamo sredstva za izgradnju gigatvornice u Dunkerqueu, možemo reći kako nam ta potvrda dolazi u pravom trenutku! Smatramo da su proizvodnja baterija u Europi i uspostava nadzora nad lancem vrijednosti ključni za energetsku tranziciju.”

François Provost, direktor odjela za nabavu, partnerstva i odnose s javnošću, Renault Grupa: „Grupa je dokazala da vjeruje u tvrtku Verkor i inovativne, visokoučinkovite i niskougljične tehnologije koje nudi. Ovo trgovačko partnerstvo pomoći će nam da osiguramo dugoročnu opskrbu električnim baterijama i poboljšamo sljedivost elemenata od kojih su sastavljene. Uspostava nadzora nad čitavim lancem vrijednosti električnih vozila u skladu je s ambicijom Grupe i njezina budućeg subjekta Ampere, posvećenog razvoju električnih vozila i softvera. Renault Grupa stoga nastavlja razvijati snažne električne ekosustave koji obuhvaćaju tehnološke centre, vozila, motore i tvornice baterija u Francuskoj.”

 

Autor