POGINUO U 24. GODINI

Riccardo Paletti (1958. – 1982.): talijanski vozač Formule 1, poginuo na VN Kanade ’82

Riccardo Paletti, rođen 15. lipnja 1958. u Milanu, probijao se kroz sve kategorije utrka, a 1982- debitirao je u Formuli 1 u nekompetitivnoj momčadi Osella

VN Kanade u Montrealu 1982. se odvijala u jednom od najburnijih razdoblja Formule 1. Upravo je bjesnio rat FISA-FOCA odlučujuća borba za prevlast u Formuli 1, kojom će Bernie Ecclestone postati gospodar tog natjecanja. Lokalni kanadski heroj Gilles Villeneuve poginuo je tek malo više od mjesec dana prije VN Kanade, a mnogi su proglasili da je za njegovu smrt kriv momčadski kolega Didier Pironi.

Situacija u timu Ferrari bila je konfuzna, Kanada je bila već treća utrka u kojoj je Pironi nastupao sam, tek će na sljedećoj utrci Patrick Tambay popuniti mjesto u drugom bolidu. Usto, na stazama se odvijala jedna od najzanimljivijih, danas nezaboravnih sezona u povijesti Formule 1.

Njen djelić bio je i mladi talijanski vozač Oselle Riccardo Paletti, rođen 15. lipnja 1958. u Milanu, koji je prvu utrku odvezao u Imoli, u utrci koju je bojkotiralo pola momčadi, tako da je plasman u utrku u Montrealu bio njegov prvi pravi, veliki uspjeh. Paletti, rodom iz Milana, u mlađim se danima vrlo uspješno bavio karateom i skijanjem, a potom se solidnim, mada ne i spektakularnim rezultatima probio kroz manje kategorije automobilističkih utrka i došao do Formule 1.

Tih i povučen, imao je malo prijatelja u svijetu utrka, a u Formuli 1 zapravo još nitko nije ni stigao upoznati tog mladića s naočalima, pomalo štreberskog izgleda, koji je dva dana nakon utrke u Kanadi trebao proslaviti 24. rođendan. Na samom startu utrke ugasio se Ferrari prvog u kvalifikacijama, za čijim je volanom bio Didier Pironi. Bilo je prekasno za odgodu, bolidi su krenuli i u vrevi uglavnom nekako uspjeli izbjeći statični Pironijev bolid, no Paletti, koji je s 23. startnog mjesta već razvio poveću brzinu, nije.

Svom je snagom udario u Ferrari, odbacivši ga čak četrdesetak metara. Pironi je ostao neozlijeđen (nekoliko mjeseci kasnije u Hockenheimu će slomiti obje noge te zaključiti karijeru), no Paletti je ostao u bolidu teško ozlijeđen, slomljenih nogu. Tada je izbila vatra, Osella se našla u plamenu. Akcija gašenja vatre i izvlačenja Palettija iz bolida trajala je 25 minuta, i mladom Talijanu nije bilo spasa.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo