POGREŠNI IZRAZI

Rimac All Wheel Torque Vectoring nije ispravan izraz, jer se moment i snaga ne vektoriraju (raspodjeljuju), nego induciraju (proizvode) za svaki kotač posebno

Za podešavanje snage na svakom kotaču, kad se ona za svakog posebno inducira (stvara) točnije je All Wheel Torque Induction…

U koncepciji Rimac All Wheel Torque Vectoring (RAWTV) nije riječ o ‘vektoriranju’, kako se koristi u zrakoplovnoj i autoindustriji (aktivni diferencijal), a podrazumijeva raspodjelu i usmjeravanje momenta iz jednog izvora, uz mijenjanje smjera i iznosa vektora momenta.

Tako se vektorira potisak (Thrust Vectoring) zrakoplova Su-35, F-35, Sea Harrier, V22 Osprey i Yak-141, zakretanjem jednog odnosno dva motora (turbomlazna ili turbovratilna).
Svaki mehanički diferencijal, kakvi se u vozilima koriste od kraja 19. stoljeća, vektorira moment, ali se za njih ne koristi izraz ‘Torque Vectoring’!

Koristi se isključivo za ‘aktivni diferencijal’ (Active Differential) za kojeg je stručni pojam Lateral Torque Vectoring Control, s mogućnošću potpune promjene smjera vektora momenta na glavnoj osi.

Rimčev je Concept_S u pogonskoj osnovi sličan Lohner-Porscheu iz 1899., s posebnim elektromotorom za svaki kotač, za razliku od električnog Tesla Motor S, kojemu jedan elektromotor, preko mehaničkog diferencijala, pokreće dva kotača.

Zbog toga bi točniji izraz za podešavanje snage na svakom kotaču, kad se ona za svakog posebno inducira (stvara) bio All Wheel Torque Induction. Taj se pojam ‘udomaćio’ i kod drugih proizvođača.

Da je to u osnovi krivo pokazuje i ovo: ako motor ima 200 kW i usmjerava ih na stražnje kotače, preko aktivnog diferencijala (dakle s vektoriranjem snage u pravom smislu riječi), tada svih 200 kW (umanjenih za mehaničke gubitke) može biti usmjereno na lijevi, ili samo na desni kotač.

Ako imamo ovakav sustav za tzv. vektoriranje, gdje je riječ o sklopu dva motora, tada se na jedan kotač ne može usmjeriti snaga cijelog sklopa (primjerice 200 kW) nego samo jednog motora (primjerice 100 kW). Upravo zato se takvi elektromotori predimenzioniraju, na veću snagu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin