TREĆINA BRZINE ZVUKA

Rimac Nevera postigla 412 km/h i postala najbrži serijski električni automobil na svijetu

Foto: Rimac Automobili

Rimac Nevera na stazi Automotive Testing Papenburg u Njemačkoj, postigla je najveću brzinu od 412 km/h (258 mph), što ga čini najbržim električnim serijskim automobilom na svijetu

Podvig koji obara rekord nastavlja se nakon neovisno potvrđenog ubrzanja od 8,582 sekunde na četvrtinu milje 2021., kojim Nevera postaje serijski automobil s najbržim ubrzanjem na svijetu. Rimac tim posebno je tražio ovalnu stazu s ravnima dovoljno dugim da postigne najveću brzinu Nevere, da bi se na kraju odlučili na stazi Automotive Testing Papenburg u Njemačkoj, s dva pravca od 4 km. Objekti u kojima je moguće postići brzinu veću od 400 km/h vrlo su rijetki jer je vrlo rijetko da automobil uopće može postići te performanse.

Rimac Nevera je postavljena u način rada najveće brzine, stvarajući aerodinamički profil koji uravnotežuje otpor i potisnu silu kako bi se osigurala stabilnost pri velikim brzinama. Opremljen gumama Michelin Cup 2R koje su dozvoljene za ceste, i uz nadzor Michelinovog tehničara koji je provjerio njihovo stanje, vožnja postavljanja rekorda je krenula.

Za volanom je bio Miro Zrnčević, glavni testni i razvojni vozač tvrtke Rimac. Njegov je izazov bio postići savršen ulazak na ravno iz zakrivljenih dijelova staze kako bi automobilu dao najbolju moguću priliku da dosegne V-MAX. Dok se automobil izdizao iz nagiba, vozeći brzinom oko 250 km/h (155 mph), Miro je oslobodio punu snagu naprednog pogonskog sklopa i baterije s četiri motora koje je razvio Rimac, katapultiravši Neveru duboko u raspon od 400 km/h.

Tek kad je Miro spustio gas i sigurno vratio Neveru na normalnije brzine, vijest je stigla preko radija. 412 km/h (258 mph) – točno onako kako je simulirano prije mnogo godina. Dovoljno brzo da Neveru učini svjetskim rekorderom za najbrži serijski električni automobil i također najbržim automobilom ikada zabilježenim na Automotive Testing Papenburg. Najveća brzina izmjerena je pomoću Racelogic V-Boxa, visokopreciznog mjernog uređaja temeljenog na GPS-u. Najveća brzina od 412 km/h bila je cilj koji je Rimac tim postavio kada je automobil prvi put predstavljen kao C_Two na Ženevskom sajmu automobila 2018., a tek sada – nakon zajedničkih 1,6 milijuna sati razvoja – potvrđen je.

Miro Zrnčević, glavni testni i razvojni vozač tvrtke Rimac: “Voziti brzinom od 412 km/h, ili 258 mph, znači putovati trećinom brzine zvuka. Jednostavno postići to samo u cestovnom automobilu nevjerojatno je složeno, ali u Neveri smo stvorili automobil koji može prijeći velike udaljenosti s jednim punjenjem, može se uhvatiti u koštac s uskim i zavojitim trkaćim stazama i može driftati, kao i oboriti brzinske rekorde u ravnoj liniji, i za ubrzanje i za V-MAX. Vozio sam Neveru otkad je prvi put okrenula kotač i vidjeti savršeno izbrušen automobil kakav je danas stvarno je emotivan trenutak. Najvažnija stvar koju sam naučio tijekom pokušaja najveće brzine je koliko je automobil bio staložen i stabilan – što potvrđuje da su naši timovi za aerodinamiku i dinamiku vozila obavili nevjerojatan posao .”

Nevera se isporučuje kupcima s ograničenom najvećom brzinom od 219 km/h (352 km/h), ali može postići najveću brzinu od 412 km/h (258 km/h) u posebnim događajima za kupce uz podršku Rimac tima i pod kontroliranim uvjetima. Budući da su gume pod velikim opterećenjem tijekom takvih vožnji, većina mjera opreza usmjerena je na to da gume budu ispravno postavljene za tako velike brzine. Proizvodnja Nevere trenutno je u tijeku u sjedištu Rimca na periferiji Zagreba, Hrvatska, a prvi automobili već su kod kupaca diljem svijeta.

Razvijena kako bi ponudila performanse hiperautomobila sljedeće generacije, Nevera je ispunila svoje obećanje da će postaviti novu paradigmu. Sada i serijski automobil s najbržim ubrzanjem na svijetu i najbrži serijski EV automobil, označava novu eru u evoluciji automobilskih performansi, postignutu korištenjem tehnologije dizajnirane, razvijene i proizvedene unutar Rimac Grupe.

Rimac Nevera razvija snagu od 1914 KS iz četiri električna motora koje je konstruirao Rimac te pokreću hiperautomobil od 0-60 mph za samo 1,85 sekundi, a do 100 mph za 4,3 sekunde. Ponosno noseći ime u čast svoje domovine, Nevera je neočekivana mediteranska ljetna oluja na obali Hrvatske. Kao takva, Nevera se u tren oka može transformirati iz udobnog, vještog grand tourera, stroja usmjerenog na stazu ili rekordera najveće brzine.

Nevera je još nedavno fascinirala u Velikoj Gorici, na Supercar Owners Circle, kada je s lakoćom stigla do brzina od preko 340 km/h…

Naslovna fotografija: Rimac Automobili

Autor