KAKVA POJAVA OD KAMIONA I DIZALICE

Scania R 650 V8 uz Palfinger dizalicu od sada u službi za Velebit Promet

Kakvo pojačanje za Velebit promet, inače hrvatske tvrtke specijalizirane prije svega za prijevoz teških i izvangabaritnih tereta u domaćem i međunarodnom prometu. Ovaj kamion sigurno neće proći nezamjećeno, gdje god se pojavio…

Ovo je prvi peteroosovinac s Palfinger dizalicom u Hrvatskoj. Radi se o PK nadogradnji s Palfinger dizalicom PK 165.002 TEC7, montiranoj na kamionu – Scania R 650 V8 10×4*6.

foto: Palfinger Kran

Što se dizalice tiče radi se o jednoj od najsnažnijih dizalica u proizvodnom asortimanu Palfingera i ujedno drugoj u posjedu tvrtke Velebit Promet. Tvrtka je specijalizirana za transport i manipulaciju teškim teretima gdje su Palfinger dizalice dokazani majstori. Kamionska nadogradnja ima 16.400 kg korisne nosivosti što je bio prioritet pri dogovaranju, konstruiranju i proizvodnji ove specijalne kamionske nadogradnje. Budući da je Palfinger Kran iz Škrljeva (unutar industrijske zone Kukuljanovo), nadograditelj specijaliziran za “custom made” nadogradnje zadatak je dočekan sa zadovoljstvom. Pri manipulaciji teretom nadogradnju “stabilizira” čak šest stabilizatora, po dva na svakom boku te dva prednja stabilizatora.

Montirana Palfinger dizalica ima osam hidrauličnih produžetaka i dodatnu zglobnu ruku, tkzv. fly jib, maksimalne radne visine 35 m. Maksimalni horizontalni dohvat s fly jib-om je 31,1 m. Maksimalna nosivosti dizalice je nevjerojatnih 32.000 kg. Ova dizalica opremljena je hidrauličnim vitlom potezne sile 3.500 kg s dužinom sajle od 90 m. Za brze izmjene dodatne opreme dizalica ima Palfinger multifunkcionalni adapter na koji se može spojiti fly-jib, kuka, radna košara ili sl. oprema. S dizalicom je isporučena i radna košara nosivosti 200 kg za dvije osobe.

foto: Palfinger Kran

Dizalica “obiluje” tkzv. komfornim opcijama koje olakšavaju i ubrzavaju rad operatera. Neke od značajnijih Palfinger opcija su HPSC, HPSC LOAD, P-FOLD, RTC, FSTAB.

HPSC opcija (High Performance Stability Control) omogućava rad s dizalicom u prostorima gdje je nemoguće maksimalno izvući stabilizatore. U toj situaciji dizalicom se može raditi, ali po reduciranom kapacitetu koji odgovara trenutnom stabilitetu vozila.

4.1 inčni TFT donosi mnoštvo informacija (foto: Palfinger Kran)

Dizalica ima i tkzv. HPSC LOAD, sistem koji koristi teret na kamionu kao uteg za stabilizaciju kamiona i time povećava dohvat dizalice. Opcija P-FOLD pomaže operateru u sklapanju i rasklapanju dizalice pomoću samo jedne tipke. RTC je automatska kontrola napetosti čeličnog užeta pri radu s dizalicom. Opcija FSTAB mjeri opterećenje u stabilizatoru pomoću senzora pritiska na cilindru stabilizatora te također uzima u obzir taj podatak pri kalkulaciji dijagama stabiliteta.

PALcom P7 daljinski upravljač je radio upravljanje osmišljeno od strane Palfingera. Ergonomski je prilagođeno za dugotrajan rad. Baterija traje čak do 12 sati, a za punjenje je zadužen brzi punjač. Centralno mjesto na daljinskom zauzima 4.1 inčni TFT ekran u boji. Ekran je prilagođen radovima u svim vremenskim uvjetima jer je ekran vidljiv i pri najjačem suncu.

Osim Palfinger dizalice na kamion je montiran modularni sanduk dužine 5.000 mm. Na okviru sanduka konstruirani su otvori za fiksiranje tereta. Prednji zid izveden je s kutijom za alat i kukama za gurtne. Stranice sanduka su aluminijske i sastoje se od dva dijela. Od vanserijskih dijelova na kamion je montiran posebno dizajniran tank za ulje kapaciteta 500l i goriva kapaciteta 700 litara, kako bi se dobilo više mjesta za kutije za alat na šasiji kamiona. Kamion je opremljen dodatnim LED radnim svijetlima na prednjem zidu i bočnim stranama kamiona.

Sretno Velebit prometu u novim radnim izazovima, s ovom tirkiznom ljepoticom.

Autor

Preporučeni sadržaj